Google Analytics Alternative
SVENSKA PRIVATPERSONERS MEST POPULÄRA HJÄLP ATT INSTALLERA WINDOWS 10 PÅ RÄTT SÄTT!
Datorhjälp, En gång för alla!


WinGuider.se

International Website:

WinGuider är en förkortning av:

WinGuider.se

© 2003 Thomas Ekström, Ks3, 746 35 Bålsta, Sweden. På Internet sedan 2003|

Share on Facebook
International Website!
Guides in all languages!
IT-SÄKERHET, PRESTANDA OCH ANVÄNDAR-VÄNLIGHET ÅT FOLKET

Som en UTBILDAD WINDOWS-TEKNIKER, så förfäras man regelbundet av alla usla tweaking/optimerings råd som florerar på internet, och rådet att inaktivera Windows växlingsfil är en av de vanligaste direkt felaktiga ”optimeringar” som outbildade nördar flitigt sprider. Låt oss undersöka några av myterna kring växlingsfilen och avslöja dem en gång för alla.

Så vad används Windows växlingsfil till??
Helt enkelt så använder ALLA operativsystem en växlingsfil för att FRIGÖRA RAM-MINNE när just det minnet inte används aktivt längre.. T.ex. Om du har 20 flikar öppnade i din webbläsare..
Du använder kanske en eller två av dessa flitigt.. De övriga innehar inaktivt data (du tittar ju
inte på dessa flikar). Dessa 18 flikar tar då bara upp onödigt mycket RAM-MINNE till absolut ingen nytta.. HÄR kommer MINNESHANTERAREN IN I BILDEN.. Dess jobb är att hålla koll på allt minne (Fysiskt minne (=RAM) som virtuellt (växlingsfilen & temp-filer) just så att minnet används så EFFEKTIVT som möjligt.. Och i situationen ovan, med många inaktiva flikar öppnade i webbläsaren så flyttar minneshanteraren undan för tillfället inaktivt data (enl. Speciella regler) så att MER RAM KAN FRIGÖRAS.. OM ingen växlingsfil finns tillgänglig så hade datorn snart fått slut på fysiskt (RAM)-minne varvid olika problem uppstår..

Så att data flyttas tillfälligt till växlingsfilen påverkar INTE prestandan negativt, snarare tvärtom.. Så JA! Växlingsfilen skall finnas och den skall ha adekvat storlek..

Allla GUIDER som WinGuider har ser AUTOMATIKT till att varje installation får en fast växlingsfil på 5Gb. Vilket räcker mer än väl, för privat bruk! Och NEJ! Det enda denna inställning gör är att minska hårddiskytan med 5Gb från program etc.. Något som mycket sällan är ett problem..
Normala inställningen är att ha en mycket liten växlingsfil, som sedan Windows kan utöka när datorn behöver en större växlingsfil.
Detta har flera nackdelar, den största är att det krävs mycket processorkraft till att utöka växlingsfilen, vilket är olyckligt då datorn oftast redan är som mest belastas just när mer växlingsfil behövs.. Dessutom riskerar växlingsfilen att fragmenteras så disken inte har en kontinuerlig yta ledig för denna..

Så att växlingsfilen är fast (lika stor minimal storlek som maximal storlek) ger då endast fördelar. Datorn har tillräckligt med växlingsfil när den behövs, och det kostar ingen extra processorkraft eftersom växlingsfilen redan har skapats… Detta mot kostnaden av ett par Gb mindre diskyta för program etc.. I de flesta fall är detta en ren prestanda vinst för datorn..

VANLIGA MYTER:
1: ”DU HAR SÅ MYCKET RAM-MINNE ATT DU KAN INAKTIVERA VÄXLINGSFILEN”
Redan här märker man att det totalt saknas kunskap om hur datorer fungerar..
Hur mycket minne man än har så är alla datorsystem uppbyggda för att använda en växlingsfil..
Påståendet verkar härstamma från att växlingfilen skulle vara något negativt, som belastar datorn.. Men utifrån förklaringen ovan hindrar inte mycket ram-minne en användare från att t.ex. ha många flikar öppna i webbläsaren..
Kom nu ihåg att det endast är INAKTIVT data som tillfälligt flyttas över till växlingsfilen.. Detta just för att FRI-göra RAM-minne!
Det stora problemet med att inaktivera växlingsfilen är att när du har uttömt det tillgängliga RAM-minnet kommer dina program att börja krascha, då det inte finns något virtuellt minne för Windows att allokera – och värsta fall kraschar eller blir Windows-systemet instabilt. När programmet kraschar går det ner hårt – det finns ingen tid att spara ditt arbete eller göra något annat. Detta orsakar förlust av det data som ännu inte sparats.. Väldigt obra!
DETTA PÅSTÅENDE ÄR SÅLEDES DIREKT FALSKT OCH SKADAR DATORNS FUNKTION!

2: ”VÄXLINGSFILEN SKALL VARA minst 1,5Gånger FYSISKT RAM”
Detta påstående var sant under PC-stenåldern, då drivrutiner ofta krånglade och orsakade krascher osv. DÅ var man tvungen att ha FULL MINNESDUMP (HELA RAM-minnet + lite till för systemet att arbeta i under kraschens DUMP-process), detta krävde att växlingsfilen var minst 1,5 gånger RAM-MINNET. Om ni inte kräver att spara en full minnesdump till er hårddisk så finns inte detta ”minimi-krav.. Varför denna regel har tappat sin funktion.

I dag är ALLA KORREKTA drivrutiner certifierade för Windows 10 och orsakar väldigt sällan de problem de tidigare orsakat.
Därför behöver ingen ha en full minnesdump längre, varvid storleken på växlingsfilen egentligen inte har någon koppling till mängden RAM-minne!  Obs! WinGuiders guider anger automatiskt en minimal minnesdump à 256Kb och sätter en fast växlingsfil á 5Gb vilket räcker gott i 99% av fallen.
DETTA PÅSTÅENDE ÄR SÅLEDES INTE LÄNGRE AKTUELLT! = ETT MISSFÖRSTÅND!

3: ”VÄXLINGSFILEN SKALL LÄGGAS PÅ ANNAN HÅRDDISK
Denna myt baseras på att man minskar belastningen för den hårddisk som Windows finns på OM man har en extra hårddisk i datorn (vilket oftast inte ens går på t.ex. Bärbara datorer).
Och DÅ, under tidiga PC-STENÅLDERN, då hårddiskar var långsamma med låg läs och skrivhastighet fanns en viss sanning i detta då man genom att flytta huvudsakliga växlingsfilen till den andra hårddisken kunde minska belastningen aningens, men man var redan då tvungen att behålla en lite växlingsfil på ett par hundra Mb på C:\ så logghanteringen kunde fungera.

Det skrivs faktiskt inte så ofta eller så mycket till växlingsfilen, MEN.. Man man är i dag fortfarande tvungen att ha en liten växlingsfil på c:\ då logghanteringen kräver detta för att spara systemrelaterade loggar till loggboken..
Och i dag har man dessutom så snabba hårddiskar att det inte spelar någon roll, prestandamässigt, längre.. Mycket tack vare att data till växlingsfilen skrivs i portioner om 4k vilket oftast hanteras av hårddiskens cacheminne, Så i dag är det mindre mening att flytta större delen av växlingsfilen till hårddisk nr:2..
DETTA PÅSTÅENDE ÄR INTE AKTUELLT MED DAGENS TEKNIK! !

SUMMAN AV KARDEMUMMAN!  INAKTIVERA INTE VÄXLINGSFILEN.. NÅGONSIN!
Oftast behöver ni inte ens ändra inställningarna för växlingsfilen.
Behövs mer prestanda köp mer RAM-minne, Städa i Autostart. Behövs mer ledigt diskyta, kör diskrensning med ”Rensa systemfiler” alternativet..

Låt er inte luras av ”råd” från okunniga nördar om att inaktivera eller flytta er växlingsfil, Installera heller ALDRIG på program som sägs RENSA REGISTRET ELLER HÅRDDISKEN, ”boosters”, ”optimizers” eller ”tweaker”-programvaror.. Dessa saknar totalt reell effekt.. De som påstår detta ljuger eller upplever placebo-effekt… Det finns inga tester på någonsin påvisat reell positiv effekt av liknande program.. Så dessa programvaror är rena bluffen..
Om någon envetet hävdar att liknande program (oavsett vilket) så vet ni nu att ni aldrig skall lita på denna person igen.. Inte ifråga om datorer iallafall..

HUR ÄR DET EGENTLIGEN? SKALL MAN INAKTIVERA VÄXLINGSFILEN??

SANNINGEN OM WINDOWS VÄXLINGSFIL!

2020-01-27

DEN BUSENKLA INSTALLATIONEN:

Här hittar ni Internets BÄSTA, mest populära och utförliga guider, som hjälper er att installera Windows 10 helt själv, utan krav på förkunskaper.. Du kan installera din dator själv, oftast BILLIGARE och BÄTTRE än vad datareparatörer kan.
Ni lär er hantera er dator och dess funktioner.
Allt ni behöver (utöver guiden) är en USB-pinne á minst 8Gb!
Samt en möjlighet att läsa guiden i en mobil, som  utskrift eller i en surfplatta etc. under själva installationen.

Guiden som passar ALLA, vare sig ni installerat Windows tidigare eller aldrig provat på att installera er dator själva!

Som namnet säger är guiden BUSENKEL att följa..
Trots detta ger den er ALL HJÄLP ni behöver.. Guiden gör att ni får en härdad Windows 10 med mycket bättre säkerhet (mindre oro för smittor och angrepp) samtidigt som datorn blir mycket stabilare och mycket mer funktions-säker UTAN att säka prestanda eller användarvänlighet..
                 
ALLT detta för: 149kr!

Guiden är numera en 3i1-guide. Samma UNIKA hjälp-filer följs nu åt av 3 olika guider:
: En guide för ren nyinstallation av er dator via USB-pinne
: En för ÅTERSTÄLLNING av begagnad dator till nyskick
: En för att installera en splitter ny dator RÄTT från början

Guiden hjälper er med ALLT som krävs för installera Windows 10, på vilket sätt ni än väljer..
 

-
Det är de  UNIKA Hjälpfilerna (tillsammans med de pedagogiska guiderna) som gör att ni klarar av allt på egen hand. Allt ni behöver ha är en USB-pinne á minst 8Gb..

VÄLJ ER INSTALLATIONS-GUIDE

DEN OPTIMALA INSTALLATIONEN:

Guiden för er som ställer extra höga krav!

Som namnet säger är guiden verkligen OPTIMAL..
Grunden är densamma som den BUSENKLA guiden, men hjälpfilerna är utökade med fler inställningar, konfigurationer och anpassningar..
Ni som  hanterar värde (pengar, aktier, bitcoin etc.) med datorn gläds åt den högre säkerheten. Lika så ni som kräver högre integritet, högre skydd mot illasinnade och snokande, spionerande personer (typ: era EX, syskon, hackare, mobbare osv.) Era privata uppgifter i datorn förblir PRIVATA även om ni delar datorn med andra i hemmet.

Precis som i den BUSENKLA guiden får ni all hjälp ni behöver.. Er dator att behålla sin prestanda i flera år, den blir ännu mer stabil och motstår angrepp bättre!
Troligtvis behöver ni inte installera om er dator under flera år framöver.. Inte ens om ni besöker suspekta webbplatser, porrsurfar eller ofta klickar på ”länkar”.
Perfekt installation till Gamers och tonåringar etc.                             
ALLT DETTA FÖR: 399kr!