VÄLKOMMEN TILL WinGuider.se
En
Snabb, Stabil och Säker dator åt ALLA!

Alla skall kunna installera Windows, snabbt, säkert och rätt

“PRECIS SOM ETT HUS BEHÖVER EN STABIL GRUND ATT STÅ PÅ SÅ BEHÖVER SÄKERHETEN EN GOD GRUND ATT STÅ PÅ”

WINDOWS 10 HAR EN UTMÄRKT SÄKERHET!

Säkerhetsproblemen ligger inte i Windows 10 utan i att  bristande utbildning gör att folk hanterar sin Windows dator på fel sätt, trots att det är lättare att göra rätt!

Till att börja med Windows 10 i sig har en utmärkt säkerhet!

Säkerhetsproblemen ligger inte i Windows i sig, utan mer i att Svenska folket har fått för sig att  de alltid ”måste” logga in som Administratörer! Därmed  kortsluts nästan alla Windows inbyggda säkerhetsfunktioner. Detta kombinerat med att Windows som standard har fel UAC-inställning. (Vem som helst, admin eller ej) behöver endast klicka på: OK i UAC och kan då godkänna att saker får köras som om Admin-kontot körde dessa!

I Den Ultimata Windows 10 Guiden så ändras bl.a. detta då det finns ett separat Adminkonto, Alla användare, Administratörer eller ej, måste kunna skriva in Adminkontots lösenord i UAC-prompten.

Kan dom inte det, så är de inte Admins & kan  inte skada er dator!

ÄR DU SÄKER? ELLER TROR DU BARA DET?

VADDÅ? SKA INTE JAG VARA ADMIN PÅ MIN EGEN DATOR??

-Självklart skall du som äger datorn vara Admin på din egen dator. Det är inte det frågan gäller!

UAC låter dig vara admin när du behöver det, men inte annars.

Är du istället vanlig användare så kan de datorvirus och hackare du stöter på inte längre få tillgång till kritiska systemdelar, och då kan de inte längre ta över din dator.

Smittor och angrepp begränsas till endast det drabbade kontot, inte hela datorn & alla dess användare!

Och bara att ni skippar admin-inloggningen skyddar er dator BÄTTRE mot datorvirus, trojaner etc. än ett antivirus kan IFALL ni alltid loggar in som admin.

SÅ VAD ÄR DET FÖR FEL ATT ALLTID LOGGA IN MED ETT ADMINISTRATÖRS-KONTO? Det har ju alltid funkat tidigare??

Till att börja med, Det konto du skapar I slutet av Windows-installationen är alltid medlem I gruppen: Administratörer!

Därmed är detta konto datorns Administratörskonto . Har du här angett ditt namn och alltid loggar in med just detta konto, Då kör du datorn som ADMINISTRATÖR.  Rent säkerhetsmässigt är detta katastrofalt! Alla saker du klickar på I webbläsaren, E-posten eller I sociala medier exekveras med DINA Administrativa rättigheter.


Men, Vad är fel med det? Svar: MYCKET! Då allt du stöter på i e-post, på internet eller I sociala medier etc. körs med just DINA BEHÖRIGHETER så innebär det att om du kan “göra vad som helst på din dator” så kan alla datorvirus, trojaner och andra skadliga saker som du stöter på, även dom “göra vad som helst på din dator”.. I och med att DU BJUDER dem på din egen Admin-behörighet!


Windows 10 fungerar precis aom linux och mac,  och precis aom dessa bör datorn ha ett Administratörskonto, och användarna bör ha vanliga användarkonton.  Och precis som I linux & mac så  NÄR någon försöker ändra I systemets inställningar eller försöker installera ett nytt program så poppar en säkerhetsruta upp och frågar: Skall denna ändring tillåtas få köra som administratör?

Tyvärr så har Microsoft av användarvänlighet valt att denna popup (UAC) endast har en knapp för OK och en för  Avbryt!

I både linux och mac så tvingas man att skriva in det administrativa lösenordet för att godkänna, Kan inte användaren detta, så utförs ingen ändring eller programinstallation! I Windows kan, som standard ALLA Admins eller ej, bara klicka på OK!  

Det är här som Microsoft skjuter sig I foten, rent säkerhetsmässigt sett!


Som alla förstår är detta helt galet! I DEN ULTIMATA WINDOWS 10 INSTALLATIONEN ändras detta så man även i Windows 10 får skriva in Adminkontots lösenord för att godkänna en ändring via UAC.  Detta hindrar obehöriga från att installera skräp i er dator.


MEN, UAC skyddar väl även Admin-kontot? Då behöver man väl inte vara vanlig användare?

Det är tyvärr så att Administratörskontot har betydligt fler behörigheter som en vanlig användare inte har, just för att kunna ändra systemkritiska saker, T.ex. Får admin skriva både till Windows-mapparna och till registrets kritiska systemdel (Hkey_local_Mashine)

Och det är precis dessa delar som t.ex. Datorvirus och trojaner helst vill ha åtkomst till då detta ger som ägandeskapet av en dator!

OBS! Säkerhet byggs inte av program-varor. Lika lite som ett bilbälte gör en bil säker..

Säkerhet måste byggas från grunden och uppåt, först därefter förstärker man skyddet via t.ex. BRA antivirus etc.


Och precis så som ett stabilt hus, på en stadig grund får färre sprickor och behöver behöver färre reparationer, så drabbas en säker dator av färre problem & behöver mindre underhåll!

Utan säkerhet får du PROBLEM!