Start IT-SÄKERHET ÅT ALLA Tips o Trix Så säkras datorn BÄST! Admin eller Användare?

Svenska WinGuider

WG

TRÖTT PÅ EN SLÖ & SEG DATOR? INSTALLERA WINDOWS 10 TILL DATORN PÅ RÄTT SÄTT!

INSTALLERA DATORN SOM ETT PROFFS!
DATORNS PRESTANDA BESTÅR, SÄKERHETEN HÖJS,
DATORN BLIR STABIL OCH LÄTTANVÄND!

Mail: info@WinGuider.se?subject=WebQuestion:

© 2003 -2021, Thomas Ekström, WinGuider.se, KS3,74635 BÅLSTA SWEDEN. Alla rättigheter är reserverade!

DIN UNIKA KÄLLA FÖR PROFESSIONELL, SÄKER INSTALLATION AV WINDOWS 10 I DIN PRIVATA-DATOR

Allt innehåll på webbplatsen och i guiderna etc. skyddas av upphovsrättslagar. WinGuider är en förkortning av: Windows Guider

WINGUIDER FÖRKLARAR: SKILLNADEN MELLAN STANDARDANVÄNDARE OCH ADMINISTRATÖRER!
SÅ ANVÄNDS OLIKA KONTO-TYPER I WINDOWS
DET FINNS MYCKET MER ÄN VAD SOM MÖTER ÖGAT HÄR, OCH ATT GÅ IGENOM SKILLNADERNA HJÄLPER DIG ATT FÖRSTÅ DIN DATOR BÄTTRE.
Låt oss börja.
Först och främst: Windows 10 vill att du ska konfigurera ett användarkonto för varje person som skall använda din dator.
Ett användarkonto fungerar som en namnbricka på ett cocktailparty, det hjälper Windows att känna igen vem som sitter vid tangentbordet.
Windows erbjuder tre typer av användarkonton: Administratör, Standard och Gäst. (Det erbjuder också en särskild Standard konto för barn, men mer om det senare.)
Till att börja med: För att använda datorn så klickar ni på ert kontos namn och bild när Windows Inloggnings-skärm visas, när ni har angett korrekt lösenord, så får ni använda datorn med de rättigheter som ert användarkonto har!
Så! OM ALLA LOGGAR IN PÅ DATORN, VARFÖR BEHÖVER VI OLIKA KONTOTYPER?
OCH VARFÖR SKA INTE ALLA ANVÄNDA ADMIN-KONTON?
Låt oss låtsas att datorn är ett bostadsrättshus:
-Administratörskontot skulle då tillhöra styrelsen
-varje boendet har ett Standard-konto (nyckel till SIN specifika lägenhet, samt åtkomst till gemensamma utrymmen, som garage etc)
-och gäst kontot skulle tilldelas de besökare som EJ är bor i fastigheten, t.ex. Brevbärare, trappstädare etc.
Det är faktiskt så enkelt!
Inga boende ska inte ha fri tillgång till platser där de kan skada sig själva eller fastighetens faciliteter.. Så de får inte tillgång till maskinrum för hissar etc. Inte heller bör de ha fri tillgång till ANDRAS lägenheter etc.. Man använder med andra ord: olika konto-typer för att ge olika personer olika rätt att göra saker..
 

© 2003 -2021, Thomas Ekström, WinGuider.se, KS3,74635 BÅLSTA SWEDEN. All rights reserved!

All content on the website and in the guides etc. is protected by copyright law. WinGuides is an abbreviation of: Windows Guides

OCH PRECIS LIKADANT ÄR DET MED ALLA DATORER (INTE ENBART WINDOWS-DATORER)


Så nu, när du vet
varför det finns olika kontotyper, och varför det har olika rättigheter..
Så nu kan det vara dags att lära sig vad de olika kontotyperna är och vad de används till:

Administratör: Administratören styr hela datorn, bestämmer vem som får använda den och vad varje användare får göra på den. På en dator som kör Windows är det vanligtvis ägaren som innehar lösenordet till det allsmäktiga Administratörs-kontot.

Med hjälp av det här kontot kan H*n skapa Standard användarkonton för varje hushållsmedlem (inklusive h*ns eget användarkonto) (t.ex. Genom WinGuiders UnAttend-filer)
Och eftersom Administratörs kontot kan styra nästan allt på datorn så är det en riktigt dålig idé att använda detta som ens vardagliga konto.

Varför! Detta beror på att varje skadligt skript, fil etc. ALLTID EXEKVERAS MED MED DINA EGEN RÄTTIGHETER.. Så om du är inloggad som administratör när en skadlig kod (eller en hackare) drabbar dig, så kommer de också att bli Administratörer i din dator..

-Detta beror på att ALL kod som du kör, exekveras med dina användarrättigheter. Varje skadlig kod (eller hackare) du stöter på ärver alltså dina användarrättigheter!

OCH DU VILL VERKLIGEN INTE ATT SKADLIG KOD (ELLER HACKARE) SKALL FÅ ADMINISTRATÖRS-RÄTTIGHETER I DIN DATOR!
Det enda sättet att HINDRA dem FRÅN att få administrativa rättigheter är att DU SJÄLV använder ett standardkonto!

Så detta är anledningen till varför Microsoft skapade Standard-användarkonton i Windows!

Och detta är anledningen till varför Microsoft skapade UAC-controllen! Så standard användare KAN tillåta saker att köras med administrativa rättigheter utan att tvinga användaren att logga ut och in som Admin, och tillbaka igen! Allt detta sker AUTOMATISKT i WinGuiders-installationer!

Standard-konton: Användare med ett Standard konto kan komma åt nästan allt i datorn, men de kan inte göra systemomfattande ändringar, inte heller kan de komma åt andra användares filer etc. En standardanvändare kan heller inte installera nya program, men de kan köra befintliga program.
Om ni drabbas av en skadlig programvara (eller en hackare) när du loggat in med ett Standard-användarkonto ärver de dina användarrättigheter.
Detta innebär att de får helt enkelt INTE tillstånd att ändra något systemkritiskt, kan de inte komma åt andra användare filer, kan de inte skapa filer i system-mapparna De kan inte heller göra ändringar i systemet del av registret!

De blir så att säga, kraftlösa, jämfört med de befogenheter de
önskar att de fick tag på!
Och NEJ! Eftersom ett standardkonto hindrar upp till 94% av alla Windows och Office sårbarheter så får den skadliga koden (eller hackern) mycket svårt att använda sårbarheter för att tillskanska sig admin eller system-rättigheter. Detta är ännu en anledning att ALLA skall använda standardkonton.

Så, helt enkelt genom helt enkelt besluta sig för att sluta upp med att logga in som en Administratör hela tiden, och istället använda ett standardkonto, så säkrar ni datorn MYCKET, MYCKET  BÄTTRE än någon anti-virusprogram kan OM ni skulle fortsätta att logga in med ett administratörskonto hela tiden! Glöm inte detta!

Gästkonto: Gästerna kan använda datorn, men datorn känner inte igen dem vid namn. Gästkonton fungerar ungefär som Standard-konton men utan sekretess: Vem som helst kan logga in på ett Gästkonto (Om det nu är aktiverat, vilket det t.ex. inte är i en WinGuider-insallation), och skrivbordet kommer att se ut så som den sista gästen lämnade den. Det är som namnet säger: ett konto för gäster som bara använder datorn en gång eller så!

Barnkonto: Inställningen för barn-konto är egentligen bara ett Standard-konto där administratören har aktiverat familje-säkerhets funktionerna på. Denna kontotyp gör att föräldern kan använda för att ställa saker som: skärmtid, Vilka webbplatser är tillåtna att besöka när du använder Edge, bestämma vilka appar och spel barnet kan köra och köpa etc. Denna kontotyp ger föräldern en viss kontroll över vad deras barn kan och inte kan göra!

Microsoft-konto: Är egentligen inte en konto-typ i sig!
Ett Microsoft-konto är helt enkelt någon av ovan konto-typer som har anslutits till ett av Microsofts online e-postkonto. Med ett Microsoft-konto kan du komma åt alla Microsoft-appar utan att behöva logga in varje gång, och denna konto-typ synkroniserar mängder med inställningar mellan olika enheter (olika datorer) med hjälp av molnet.
Microsoft-konton används för att få större nytta av Windows, med t.ex. APPAR från Microsoft store, Ni får automatisk backup via OneDrive, OneNote är en digital anteckningsbok, Alla Microsoftappar kan laddas ned till mobilen och ger er åtkomst till era foton och dokument etc. Var ni än är, via datorn eller er mobil.

Och eftersom alla Microsoft-konton egentligen är online-e-postkonton  så kan vem som helst,  var som helst på internet få åtkomst till dessa, därför är det EXTRA VIKTIGT att dessa konton skyddas av EXTRA säkra lösenord, som bl.a. ni får av att använda WinGuider-metoden för att skapa säkrare lösenord!

BÄST PRAXIS är att, under installationen av Windows, alltid skapa ett lokalt standard användar-konto åt varje användare, som sedan loggar in på datorn med ett förinställt lösenord, och ansluter detta konto , via Start-knappen, ”kugghjulet” och KONTON, till deras huvudsakliga online Microsoft e-postkonto. Från denna stund använder de lösenordet till sitt online Microsoft e-post-konto för att logga in på datorn. Det tidigare förinställda lösenordet blir därmed utrangerat! Alla inloggningar sker sedan med E-post kontots lösenord..

Vid inloggningen får varje användare sina tilldelade rättigheter. Användaren kan inte få administratörs-rättigheter om om de inte känner till lösenordet till PCAdmin kontot.

OBS! Alla användare som kan lösenordet till PCAdmin kontot ÄR admin på datorn trots att de inte loggat in i datorn med ett administratörs konto!
(det är därför en separat, dedikerat Administratörs konto behövs!)

Microsoft har totalt misslyckats med att skapa en installations-process för Windows som åstadkommer något av detta.
I slutet av setup-processen när PCAdmin-kontot skall skapas, så försöker Microsoft istället ATT LURA privat-personer att logga in med sina Microsoft-konton.. Och eftersom 1:st skapade användarkonto ALLTID BLIR MEDLEM I ADMISTRATÖRS GRUPPEN så blir detta Microsoft-konto att bli datorns Administratörs-konto (men det berättar aldrig Microsoft för er!)

Och datorn blir extremt sårbar på grund av att användaren HAR PÅ TOK FÖR HÖGA RÄTTIGHETER som allt skadligt ärver av användaren (Men detta berättar aldrig Microsoft för er heller).

Varje skadlig programvara (eller hacker) får ÄRVA användarens Administrativa rättigheter.. Och detta är DEN ENSKILT STÖRSTA ANLEDNINGEN till varför Windows har alltid varit det mest virus-infekterade operativsystemet av dem alla! Detta sätt att installera ett operativsystem, skiljer sig mycket från hur, låt oss säga, linux är installerat..

I linux har man alltid ett separat, dedikerat Administrators-konto (kallat ROOT) och varje Linux-användare använder ett standardANVÄNDARkonto. Linux har också en UAC-funktion, men i linux heter det: SUDO.

OM Microsoft istället hade en KORREKT installations-process, som t.ex. Den WinGuider erbjuder er, så hade ett Administratörskonto, låt oss kalla det PCAdmin, skapats och användaren (som installerar Windows) hade sedan GUIDATS  till att skapa korrekta STANDARD-användarkonton åt varje tänkt användare av datorn, Precis som WinGuider gör!
Om microsoft gjorde detta så skulle detta göra Windows mycket mer härdad mot virus, trojaner och hackers..
Men tills dess, FÅR WinGuider ge er ALLT det som Microsoft inte kan ge er! (En korrekt hjälp!) Alla WinGuiders guider rättar till Microsofts felaktigheter på RÄTT sätt!

Och WinGuider ger dig denna hjälp BILLIGARE (och bättre) än din lokala datorbutik brukar göra (din lokala datorbutik skapar vanligtvis ALDRIG ett separat DEDIKERAT Administratörs konto, och inte brukar de skapa era användarkonton som standard användarkonton heller!) De följer oftast Microsoft felaktiga installations-process, vilket lämnar er dator vidöppen för allehanda smittor och angrepp! Och det är ju knappast en nackdel i deras ögon att ni får återkomma till dom när er dator har drabbats av virus, trojaner etc..  

Nu vet du VARFÖR WinGuider finns, och vad WinGuider hjälper ER att uppnå!

Denna artikel borde ha gett er en bättre förståelse för hur Windows fungerar, och varför det finns olika användarkonto-typer..

- och ni bör nu veta varför varje dator behöver ett separat, dedikerat Administratörs-konto (som PCAcmin i WinGuider installerade datorer)
- och varför ALLA (inklusive ägaren) SKALL använda standard användarkonton.. (Det är ju därför denna konto-typ finns!)

Genom att göra på detta sätt så har du effektivt HÄRDAT (gjort mycket säkrare) din windows-dator. En gång för alla! Något som sker AUTOMATISKT i WinGuiders-installationer! Ni slipper sedan mängder med vanliga dator-problem, då dessa inte längre kan uppstå och ni slipper rensa er dator titt som tätt..

Allt detta är ett naturligt resultat av att installera din Windows-dator via WinGuiders-installationsguider.. En säkerhet som härdas ännu mer via WinGuiders UNIKA hjälp-filer som medföljer den UNIKA 3i1-Guiden..
Hjälp-filer som ni helt enkelt inte kan hitta någon annanstans...


/Thomas Ekström
Grundare av WinGuider.se


NYHET! FÖR ENKLARE HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP! KÖP ENDAST UNATTEND-FILERNA!

Spara dessa filer till ROOTEN (början) av den USB-pinne som ni redan har laddat ned Windows 10 till! När ni startar datorn mot er USB-pinne så läser Windows in UNATTEND-filen som får Windows att AUTOMATISKT INSTALLERA SIG PÅ ETT KORREKT SÄTT, med två förskapta konton: Ett Administratörs-konto och ett konto för Dator_ägaren.  Läs bifogad Läs_Mig_FÖRST.txt för instruktioner & initiala lösenord osv.
Ni kan helt enkelt inte göra fel då det mesta sker automatiskt! Perfekt för nybörjaren, den late, den som har bråttom etc.
OBS! NI MÅSTE KOPIERA UNDAN DE FILER NI ÖNSKAR SPARA DÅ ER HÅRDDISK RADERAS INNAN WINDOWS 10 INSTALLERAS!
Perfekt om ni endast har en dator att installera eller ”inte orkar” installera på riktigt!


    ENDAST 99KR. Inkl. Moms!
Betalning sker säkert och snabbt via PAYPAL! Efter betalning dirigeras ni om till en nedladdningssida, så stäng gärna av ev. Popup-blockerare etc.
Filen är testad via VirusTotal: https://www.virustotal.com/gui/file/73635435f161d891d5e8bae787c7bd5ba5e0798098e84a7adc4498ef65a1a88c/detection

DEN UNIKA 3i1-GUIDEN FÖR ATT INSTALLERA WINDOWS 10 TILL DIN NYA ELLER GAMLA DATOR!
3 korta snabba, ”steg för steg”-anvisningar som leder er hela vägen från innan ni börjar, tills datorn är HELT KLAR!
1: Installera NY REN Windows 10 från USB-pinne, 2: Installera er NYA DATOR på RÄTT SÄTT, 3: Återställ er dator på RÄTT SÄTT!
En UNIK 3i1-guide för ALLA behov! Unika hjälp-filer sköäter allt det krångliga åt er!
Passar ALLA, FRÅN rena nybörjare & uppåt! Oavsett gammal eller ny dator, snabb eller slö dator!

    ENDAST 249KR. Inkl. Moms!
Betalning sker säkert och snabbt via PAYPAL! Efter betalning dirigeras ni om till en nedladdningssida, så stäng gärna av ev. Popup-blockerare etc.
Filen är testad via VirusTotal: https://www.virustotal.com/gui/file-analysis/ODZkZTEyNzk2ODIzYThmZGEzM2MzOTBkZjkwOGM3OWI6MTYwNTE4NzQ4Mg==/detection