">

WINGUIDER.SE

VI LÄR ER ATT INSTALLERA WINDOWS 11 (& 10) PÅ BÄSTA SÄTT!

© 2003 Thomas Ekström/WinGuider.se | Allt innehåll på webbplatsen och i guiderna skyddas av upphovsrättslagen. | WinGuider = Förkortning av Windows Guider | Epost: info@WinGuider.se

Betalning sker snabbt och enkelt via PAYPAL!
Ev. Support ges via e-post!

Guide för Windows 11

DET BÄSTA ANTIVIRUSET ÄR INTE ENS EN PROGRAMVARA! DET ÄR ATT ANVÄNDA WINDOWS PÅ RÄTT SÄTT!

DET ABSOLUT BÄSTA ANTIVIRUSET, NÅGONSIN!

Och DETTA är precis vad WinGuider vill hjälpa det Svenska folket att förstå, och har gjort så ända sedan år 2003!

Nämligen att SÄKERHET inte skapas med olika tilläggsprogram och speciellt INTE om man tillåter alla angripare att motarbeta säkerhetsprogrammet genom att bjuda angriparna på datorna Administratörs-rättigheter!


Kort sagt! Precis som anges i vår artikel: Admin eller inte Admin, det är frågan?

SLUTAR NI ATT ALLTID LOGGA IN MED ETT OSKYDDAT ADMINISTRATÖRS-KONTO SÅ MINIMERAR DU RISKEN FÖR SVÅRA VIRUS-ANGREPP!

Det är faktiskt PRECIS SÅ ENKELT! Och JA! Du ”är admin” på din dator även när du inte loggar in med datorns admin-konto! (Mer om det nedan!)

ENBART ATT SLUTA ANVÄNDA DATORNS OSKYDDADE ADMINISTRATÖRSKONTO HELA TIDEN SKYDDAR ER DATOR BÄTTRE ÄN ENS DET BÄSTA ANTIVIRUSET KAN!


Det viktigaste att komma ihåg i frågan om virus, trojaner, hacker-angrepp och allt annat skadligt är att:

ALL KOD DU STÖTER PÅ (SKADLIG ELLER EJ) EXEKVERAS (KÖRS) MED SAMMA RÄTTIGHETER OCH BEHÖRIGHETER SOM DEN INLOGGADE ANVÄNDAREN HAR!


Med andra ord: ÄR DU INLOGGAD MED ADMINISTRATÖRS-RÄTTIGHETER, DÅ ÄRVER ALLT SKADLIGT DINA ADMINISTRATÖRS-RÄTTIGHETER!

Enkelt uttryckt, ÄR DU INLOGGAD MED ETT OSKYDDAT ADMINISTRATÖRS-KONTO SÅ TILLÅTER DU ALLA SKADLIGA PROGRAM & ANGREPP ATT ”VARA  ADMINISTRATÖR” PÅ DIN DATOR!

DU ÄR ALLTSÅ ORSAKEN TILL ATT DIN DATOR LÄTT KAN UTSÄTTAS FÖR ALLEHANDA ANGREPP!


BAKGRUND:

På varje Windows dator så finns det två olika huvudtyper av användarkonton.


Dessa 1: OSKYDDADE KONTONT = Administratörskonton och 2: SKYDDADE KONTONT =Standardkonton.

För att kunna installera program eller ändra viktiga filer på din dator så måste man ha administratörskontots rättigheter.

Med det vanliga, vardags-användandet använder man alltid ett skyddat standardkonto.


Därför krävs det att varje dator har minst ett administratörskonto och minst ett användarkonto!

Tyvärr bryr sig de flesta privatpersoner INTE om att skapa flera konton utan använder det oskyddade administratörskontot som Microsoft lurat på dom, till sitt vardagliga användande av datorn.


Det är dessa människor som WinGuider vill hjälpa att 1: förstå hur olämpligt det är att inte skapa ett vanligt skyddat användarkonto till sig själv, vid sidan om administratörskontot, samt 2: Ge dessa människor hjälp att , utan att det tar extra tid se till att deras dator kommer att användas på RÄTT SÄTT..


Att, som det flesta privatpersoner tyvärr gör, alltid logga in på datorn med ett oskyddat administratörs-konto, när det inte behövs, utsätter din dator för stora, och helt onödiga, risker.

Använder ni ett administratörskonto när ett skadligt program drabbar er dator så kommer det skadliga programmet åt ALLT på ER DATOR och kan därför kringgå ditt antivirusprogram, ändra på viktiga filer och inställningar, för att på så sätt sprida sig eller skapa mer skada. Därför kallas det ett oskyddat konto

-LOGGAR DU ALLTID IN SOM ADMIN SÅ LÄMNAR DU, I PRAKTIKEN,  DIN DATOR VIDÖPPEN FÖR ALLA ANGREPP SOM DU KOMMER ATT STÖTA PÅ  


OM DU ISTÄLLET ANVÄNDER ETT VANLIGT SKYDDAT ANVÄNDARKONTO SÅ MINSKAR DU DRASTISKT DEN SKADA SOM SKADLIGA PROGRAM KAN ORSAKA!. De flesta skadliga program för Windows KRÄVER dessutom att du är ADMIN för att de skall fungera.

Enbart DETTA skyddar oftast din dator BÄTTRE än ens det bästa antivirus-program kan, OM du fortsätter att alltid logga in som Admin!


Tiden då man tvingades att logga ut och in hela tiden för att växla mellan att HA administratörs-rättigheter och att använda datorn på ett extra säkert och extra skyddat sätt är förbi!

Om du använder datorn som vanlig skyddad användare och du behöver t.ex. installera ett nytt program så när du dubbelklickar på installations-filen, då poppar UAC-promten automatiskt upp! Och ALLT DU BEHÖVER GÖRA är att skriva in lösenordet till datorns administratörs-konto och VIPS! HAR du rättighet att installera programmet… (Program-installationen körs då med Administratör-kontots alla rättigheter och behörigheter, du kan fortfarande klicka på olika installationsval osv. trots att du själv endast är inloggad med vanligt användarrättigheter!


I dag loggar man alltid in som en vanlig användare och man ÄR admin på datorn så länge man känner till administratörs-kontots lösenord! Med de moderna versioner av Windows som finns i dag (t.ex. Windows 10 och Windows 11) så finns det faktiskt ingen anledning alls längre till att alltid logga in som administratör på sin dator..


MEN! Detta kräver att ni har skapat ett separat, dedikerat Administratörs-konto samt att ni har eget, separat användarkonto. Detta är precis vad WinGuiders installations-hjälp hjälper er med.. Det tar ingen extra tid, ni kan inte göra fel, då det oftast sker helt automatiskt via WinGuiders UNIKA HJÄLP-FILER (som dessutom alltid är i klartext, så vem som helst kan granska innehållet!)


MEN, SER INTE MICROSOFT TILL ATT MAN ALLTID ANVÄNDER DATORN PÅ DET SÄKRASTE SÄTTET?

Nä! Tyvärr så fokuserar Microsoft allför mycket på att du 1: alltid skall använda ett Microsoft-konto, och 2: att du skall börja använda din dator så snabbt som möjligt.! Denna kombination gör att setupen för Windows 10 HOME & 11 HOME TVINGAR dig att logga in med ett Microsoftkonto i slutet av installationen, så till den grad att Microsoft t.om. Har TAGIT BORT ALTERNATIVET FÖR ATT SKAPA ETT SEPARAT LOKALT ADMINISTRATÖRS-KONTO (det första kontot som skapas i Windows blir ALLTID ett oskyddat Administratörs-konto) Detta leder till att det Microsoft-konto som du TVINGAS SKAPA, ALLTID BLIR DATORNS ADMINISTRATÖRS-KONTO, TROTS ATT DET SKADAR DATORNS SÄKERHET OCH DESS SKYDD MOT SKADLIG KOD OCH ANDRA ANGREPP!

ENBART ATT SLUTA LOGGA IN SOM ADMIN OCH ISTÄLLET LOGGA IN SOM ANVÄNDARE SKYDDAR ER DATOR BÄTTRE EN ENS DET BÄSTA ANTIVIRUS-PROGRAMMET KAN OM DU FORTSÄTTER ATT ALLTID LOGGA IN SOM ADMIN!

I dag krävs det extra handpåläggning och omständiga procedurer för att åtgärda detta problem, det enklaste sättet att åtgärda dessa problem är att använda den typ av hjälp-filer som WinGuider baserar sin installation-hjälp på!.

OBS! DET FINNS INGEN ANNAN PÅ INTERNET SOM ERBJUDER JUST DENNA HJÄLP TILL PRIVATPERSONER..

(Fortsättning följer nedan....)

Till Installations-anvisningar för Windows 11

Till Installations-anvisningar för Windows 10

Permanent PRESTANDA

Maximal drift-stabilitet

Extra hög säkerhet

På ENKLASTE sätt

För ALLA, både för nybörjare som erfarna!

Och alla däremellan

OBS! WINGUIDER.SE ÄR DE ENDA SOM HJÄLPER PRIVATPERSONER ATT SKAPA ETT SEPARAT,  DEDIKERAT ADMINISTRATÖRS-KONTO & SAMTIDIGT SER TILL ATT ALLA ANVÄNDARE FÅR KORREKTA SKYDDADE ANVÄNDAR-KONTON, KONTON SOM MAXIMERAR DATORNS SKYDD OCH SÄKERHET!

Det är mycket få som arbetar med data-support till privatpersoner som maximerar din dators skydd och säkerhet på liknande sätt!


MEN!. ÄR DET INTE DETTA DET SKYDD SOM ANTIVIRUSPROGRAM SKALL GE?

JA! i teorin, men inte i praktiken.. Hade nu alla antivirusprogram (härefter kallade "Virusskydd") verkligen kunnat hindra alla: trojaner, Spionprogram, Maskar, gisslanprogram osv.

DÅ BORDE VÄL DE FLESTA AV DESSA "VIRUS" VARIT UTROTADE VID DET HÄR LAGET! Eller hur? Men det är dem ju inte!


SÅ VARFÖR RÄCKER DET INTE MED ATT BARA HA ETT ANTI-VIRUS PROGRAM?

Helt enkelt för att de flesta Virusskydd arbetar REAKTIVT, Dvs de har svårt att hitta nya "virus" då de inte vet hur de skall identifiera dessa nya "virus"..

De måste först stöta på ett nytt misstänkt "virus", skicka det till sin tillverkare, som granskar koden i "viruset", bedömmer om det verkligen är en skadlig kod eller ej, sedan skall tillverkaren skapa ett "mönster" av smittan som sedan skickas ut till virusskyddets kunder.. Allt detta tar tid..


Och då statistik från olika insatta källor anger att det upptäcks ÖVER 200.000 nya smittor.. VARJE DYGN.. Då är det kanske inte så underligt att virusskydden inte hinner med att identifiera, och hantera alla de smittor som din dator KAN råka drabbas utav..


Lägg sedan till att viruskydden inte enbart skall kunna identifiera och blockera alla nya smittor, har din dator redan blivit smittad, så måste virusskyddet dessutom ha förmågan att RENSA UT EN BEFINTLIG SMITTA IFRÅN DIN DATOR.. Kan dom inte det så stannar ju delar av smittan kvar.. Som då fungerar precis lika bra som tidigare.


SOM NI SER KAN NI INTE LITA PÅ ATT ERT VIRUSSKYDDSPROGRAM KAN HINDRA ER DATOR FRÅN ATT BLI ANGRIPEN!

Men.. som tur är... så kräver nästan samtliga av dessa ANGREPPS-PUNKTER (såväl utnyttjandet av sårbarheter som rena smittor) möjligheten att utnyttja EXTRA HÖGA RÄTTIGHETER för att fullt ut kunna angripa er dator.


OCH DET ÄR HÄR SOM WINGUIDER, MED SIN INFORMATION OCH SINA INSTALLATIONSHJÄLP, KOMMER IN I BILDEN!

WinGuider hjälper er, via installations-hjälpen och de UNIKA tillhörande hjälp-filerna att på ABSOLUT ENKLASTE OCH BÄSTA SÄTT INSTALLERA ER WINDOWS SÅ ATT ER DATOR BLIR SÅ SNABB, STABIL OCH SÄKER SOM MÖJLIGT!.

WinGuider hjälper er med det som varken Microsoft eller andra dator-support företag hjälper er med…


(Har ni tagit hjälp av ett data-supportföretag för att installera Windows till er dator och det endast finns ett användarkonto, ERT oskyddade Microsoft-konto, då gör support-företagets slarviga installation er dator alltför osäker och oskyddad mot angrepp, virus, trojaner osv.!)


Då bör ni ta er en funderare på OM ni isåfall inte bör ta hjälp av WinGuiders installations-hjälp istället!


Har ni anlitat data-support för att installera er Windows, så hjälper WinGuiders installations-hjälp er att LÄRA ER MER OM WINDOWS och den dator ni har…


Det är faktiskt inte svårt att installera Windows själv, och det blir ännu lättare när ni tar hjälp av en professionell installations-guide som på enklaste sätt visar er STEG FÖR STEG hur ni går tillväga.. De UNIKA bifogade hjälp-filerna gör det tom. Ännu enklare då de sköter om allt lite mer krångligt som t.ex. Att formatera er dators hårddisk på rätt sätt.  


Utöver detta så ser dessa hjälp-filer till att ni alltid får ett lokalt administratörs-konto vid namn: PCAdmin (Lokalt-konto = ej kopplat till Microsoft).


OCH VAD SOM ÄR ÄNNU BÄTTRE ÄR ATT DET SKAPAS YTTERLIGARE 2 (TVÅ) KORREKTA ANVÄNDARKONTON..

- Ett KORREKT SKYDDAT användarkonto för Datorägaren (de flesta har ju en helt egen, privat dator idag) samt

- Ett extra konto som kallas RISK, Detta konto är ett SEPARAT konto som ni kan använda till mer riskfyllda saker. Som t.ex. att ladda ned torrents, porrsurfa, kontrollera en okänd webbsida osv. HELT UTAN ATT RISKERA ERA EGNA FILER, BILDER, DOKUMENT, LÖSENORD OSV.. Om en smitta slår till när ni är inloggade med detta RISK-konto så påverkar smittan endast RISK-kontot, ert vanliga privata användarkonto drabbas INTE av denna smitta. Så ni kan lugnt logga in på sociala medier, betala räkningar, shoppa online osv. med ert vanliga användarkonto. SMART VA!


OCH GIVETVIS KAN NI SKAPA FLER ANVÄNDARKONTON SJÄLVA, SÅ MÅNGA NI VILL!

Då Windows fungerar precis som vanligt så kan ni självklart fortfarande skapa flera användarkonton om ni så vill, installationsguiden har t.o.m. ett avsnitt som hjälper er med detta, om ni behöver detta. Helt perfekt om ni t.ex. skall dela datorn med andra i hushållet eller er bästa vän vill logga in ibland eller om era barn skall få använda datorn..


Då skapar ni ETT användarkonto per barn/vän/familjemedlem etc. samt ev. ett GEMENSAMT spel-konto till barnen.. Då alla era barn kan detta lösenord så kan de t.ex, turas om att spela samma spel med samma spelkonto, så slipper era barn att ge ut sina privata lösenord till varandra.. (spel etc. är ju mycket viktiga för barn, och ofta ger dom varandra sina lösenord, något som kan skapa problem om de blir osams).


- Givetvis BÖR ni lära era barn (som kan läsa och skriva hjälpligt) att skapa var sitt lösenord via den omtyckta WinGuider-metoden

(dvs. Hitta på en mening med MINST 8 ord, ange sedan varje ords 1:a tecken som ditt lösenord: Meningen: Min katt Misse har svart och vit päls bildar då det mer svårgissade (och svår hackade) lösenordet: MkMhsovp (eller MkMhs&vp).. samtidigt som det är lätt att komma ihåg och lätt att skriva in..


De allra minsta barnen får ni skapa ett Microsoft-konto åt (t.ex. "Förnamn.efternamn@outlook.se" som ni ger ett starkt lösenord via WinGuider-metoden och sätter sedan ett inloggningsalternativ t.ex. Windows Hello-ansikte (visa ansiktet för kameran och inloggning sker automatiskt, Windows Hello-fingeravtryck (om datorn har stöd för detta) eller det troligaste: Windows Hello-PIN

En pinkod som även små barn kan lära sig..


- Detta, att,redan från start, lära era barn hur enkelt det är att skapa bra lösenord samtidigt som ni lär barnen att alltid ha ett separat Administratörs-konto och använda vanligt användar-konto är den BÄSTA It-säkerhetslärdom dem någonsin kan få!


Och detta samtidigt som er dator är installerad på BÄSTA SÄTT, så ni slipper oroa er i onödan för att en massa virus, trojaner etc. Skall slå ut er dator..

Skulle en användare få någon smitta, då loggar ni ut användaren, startar om datorn (för att döda ev. Skadliga processer), ni loggar in med datorns Admin-konto och startar en avsökning med ert virusskydd.. Som tack vare att smittorna inte kan ”bita sig fast” djupt inne i systemet, så blir det väldigt mycket lättare för virusskyddet att radera/hantera/åtgärda dessa smittor!


OBS! WinGuiders Installations-hjälp är skriven så att ALLA, OAVSETT TIDIGARE DATOR-VANA KAN INSTALLERA SIN EGNA DATOR PÅ EGEN HAND... OFTAST HELT UTAN ANNAN HJÄLP! Så var inte blyga! Kan ni bara starta er dator och logga in på er dator, samt kan hantera tangentbord och mus/musplattan så räcker det för att klara av att följa installationsguiden, steg för steg, ända till er dator är färgiginstallerad..

Och detta blir mycket bättre än var eran lokala "dator-firma" kunnat ordna åt er.. och mycket billigare dessutom...


DE INKLUDERADE HJÄLP-FILERNA SER DESSUTOM TILL ATT AUTOMATISERA MÄNGDER MED SÅVÄL LÄTTA SOM SVÅRARE DELAR AV INSTALLATIONEN..

T.ex. Vid NYinstallation av Windows, så behöver ni inte formatera er hårddisk alls innan, ens om den är splitterny, Då hjälp-filerna utnyttjar Windows inbyggda PROFFS-FUNKTIONER för att automatiskt radera hårddiskens tidigare filsystem, skapa nya (KORREKTA) partitioner, Formatera dessa med NTFS, samt AUTOMATISKT startar Windows installation.. Dessa hjälp-filer ser dessutom till att ANPASSA WINDOWS 10 (och snart Windows 11) för bruk i hem-miljö..


- Dessa ser bl.a till att nätverkets inställningar fungerar i hem-miljö (internet via modem eller router) samtidigt som ert Wifi fungerar på Kaféer, flygplatser, hemma hos era vänner osv.

Så dessa hjälp-filer gör mycket mer än att rätta till Microsoft största BRIST, genom att automatiskt separera Admin-kontot från ert vardagliga användarkonto..


Installations-guiden innehåller även råd om hur ni anger KORREKTA SEKRETESSINSTÄLLNINGAR, som maximerar er integritet, Guiden hjälper er installera en riktigt bra GRATIS ANNONS-blockerare (och att anpassa den på bästa sätt) m.m.


Tack vare att er dator är PROFESSIONELLT INSTALLERAD, så VÅGAR NI ATT ANVÄNDA ER DATOR PRECIS SÅSOM NI VILL! Ni behöver inte längre vara livrädda för att besöka en webbsida, shoppa online eller att betala era räkningar via datorn etc. Längre.

Er dator är så säker den kan bli! Vill ni göra något ni tror kan vara riskabelt, logga då in på ert RISK-konto och gör "VadDetNuÄr" märker ni att virusskyddet börjar larma, gör då en avsökning med ert virusskydd (ni blir dessutom rekommenderade ett av de bättre 3:e parts virusskydden)


Vill ni ladda ner en fil ni är osäkra på, Logga in med RISK-kontot, ladda ned filen med alternativet, "Spara som", Spara till: Delade Hämtade filer, Välj: Öppna mapp, högerklicka sedan på filen och välj Avsök med/Scan with… så kommer ert virusskydd att söka av filen..

Har filen en smitta då larmar ert virusskydd, varvid ni RADERAR FILEN, Annars loggar ni åter in på ert vanliga konto igen och ni kan enkelt använda filen via "Delade hämtade filer".


Till skillnad mot en dator installerad "på Microsoft-vis" så får ni dessutom en räddningsplanka ifall ni t.ex. glömmer bort lösenordet, ert Microsoft-konto blir hackat eller om filer i er profil blir korrupta och därmed inte tillåter er att logga in..


- Hade ni installerat er dator på "på Microsoft-vis" så hade ni i dessa fall förlorat möjligheten att logga in på er dator, med stora problem som följd..

Men när ni installerar datorn med WinGuiders installations-hjälp, så skapas AUTOMATISKT en räddningsplanka, då ni enkelt kan logga ni in på ert separata PCAdmin-konto och vidtar de åtgärder som krävs för att just ERT problem..  


- Har ni t.ex. glömt ert lösenord så startar ni bara EDGE och surfar till: https://account.microsoft.com/ och anger att ni glömt lösenordet till ert Microsoft-konto, och följer de steg som anges..


WINGUIDER ÄR ERT PERSONLIGA DATA-PROFFS SOM HJÄLPER ER ATT HJÄLPA ER SJÄLVA!

Och oftast lär ni er dessutom MER om hur ni använder er en dator!

Clicky