Google Analytics Alternative
start Att säkra Windows på enklaste och bästa sätt! Tips&Trix Kontakt
Mail: info@WinGuider.se?subject=WebbKonktakt: start

WinGuider.se, Ks3, 74635 Bålsta.

© 2003 Thomas Ekström / WinGuider.se

Alla rättigheter har reserverats.

Allt innehåll på webbplatsen och i  guiderna etc. skyddas av upphovsrättslagen.


En köpt och betald guide får användas till alla datorer som  av den omedelbara familjen (folkbokförda på köparens adress/bostad).

Ni får använda ER guide och dess USB-pinne för att hjälpa annan att installera sin dator OM denne samtidigt köper en guide via WinGuider.se.


Äkta ekonomiska föreningar & kommunala skolor äger efter ETT inköp av guide rätten att avgiftsfritt använda guiden i verksamheten.


Övriga föreningar, småföretagare osv. Kontaktar info(snabelA)WinGuider.se för årlig symbolisk avgift á 100kr per dator och 10kr per år och användare exkl. Moms! (En förening med 2 datorer och 10 användare betalar således: 200kr + 100kr = 300kr per år.. Exkl. Moms!)

WinGuider Ett IT-proffs för DIN säkerhets skull!

WinGuider.se drivs av ett PROFFS på IT-SÄKERHET!

Med över 20års erfarenhet av allt från IT-support till managering av anti-virus för 15.000+ användare.

Undersökning och utredning av olika smittor, till att blockera smittors framfart till ordinär IT-säkerhet.

Är utbildad i Windows, windows-säkerhet, antivirusskydd osv. Har säkrat Windows på RÄTT sätt sedan 1997!

WinGuider är för övrigt en förkortning av: Windows Guider = WinGuider.. Då målsättningen är att leverera installationsguider för Windows till privatpersoner..

start Att säkra Windows på enklaste och bästa sätt! Tips&Trix Kontakt

WinGuider.se BJUDER PÅ TIPS & TRIX!

Det florerar alltför många myter (osanningar) om Datorer, om Windows, Om säkerhet osv.

Detta är WinGuiders sida där vi sakta men säkert reder ut vad som egentligen gäller..

Myter som att ”Windows är mindre säkert än Linux” (svaren ser ni på resten av siten) till att ”Växlingfilen kan stängas av om ni har tillräckligt med RAM-minne”, Till myterna om att ni skall installera ”Cleaners, Boosters, DriverDownloaders”, register rensare osv. När dessa är en kvarleva från tidiga PC-stenåldern (Windows 3.11/ Win95 osv)

SKAPA SÄKRARE LÖSENORD PÅ ENKLASTE SÄTT,
Med den populära: WinGuider-metoden

Lösenord är mycket viktigare än de flesta tror.. Vilket intygas av regelbundna tester som t.ex. Denna som visar de vanligaste lösenorden i Sverige!

Som alla förstår så är dessa lösenord alldeles för lätta att lista ut, vilket ofta är orsaken till att olika konton/appar ”Hackas”..

Ni kan lätt slippa detta “hackande” genom att använda den omtyckta WINGUIDER-METODEN för att skapa säkrare, bra lösenord som samtidigt är lätta att komma ihåg och lätta att skriva in..

WinGuider-metoden går ut på att ni hittar på en mening med minst 8 ord, ni skriver sedan in varje ords 1:a tecken som lösenord..

Meningen ”Min katt Misse har svart och vit päls” bildar då det säkra lösenordet: MkMhsovp eller MkMhs&vp. Detta är betydligt mycket säkrare än partnerns, barnens, husdjurets etc. namn, födelsedatum etc. som alltför många använder som lösenord.

WinGuider-Metoden är så enkel att ni lätt kan lära ut den till såväl barn som till äldre.. Och alla däremellan..

SÅ BUSENKELT ÄR DET ATT DELA FILER  I ETT HEM-NÄTVERK!

Delade mappar är en ofta bortglömd funktion som är inbyggd i Windows..

Denna artikel skall försöka ge er en bild av vad de kan användas till samt visa hur lätt det är att använda dessa mappar..

Windows inbyggda ”Delade mappar” (public folders på eng.) Kan enkelt användas för att dela filer med ANDRA ANVÄNDARE PÅ SAMMA DATOR, eller med ANDRA DATORER PÅ SAMMA LOKALA NÄTVERK.

Så VAR finns då dessa mappar?

Om ni startar UTFORSKAREN, och bläddrar er fram till ”C:\användare\delat” så ser ni alla dessa mappar.
(Alla lokala användare kan alltid komma åt dessa mappar, genom att bläddra sig fram till  mapparna. Användare på andra datorer måste koppla upp sig till dessa mappar..)

Mapparna innehåller från början inga filer så någon användare måste kopiera över önskade filer till resp. Mapp.

Och JA! Behövs det kan ni skapa nya mappar utöver de som  redan finns..

OK!  MAPPARNA FINNS I MIN DATOR, MEN HUR DELAR JAG UT MAPPARNA TILL ANDRA DATORER???
Åtkomsten till dessa mappar via nätverket är normalt inaktiverad, så varje dator måste manuellt aktivera utdelning av dessa mappar.. Så här går det till:

1: Öppna kontroll panelen, välj: Nätverks och delningscenter, Välj: Öppna avancerade delningsinställningar,

2: Under ”privat nätverk” skall ”Aktivera nätverksidentifiering”, samt ”Aktivera Fil och skrivardelning” vara aktiverade (markerade),

3: Klicka sedan på ”ikonen för Pil NED” vid: ALLA NÄTVERK. Markera: Aktivera delning så att alla med nätverks-åtkomst kan…, Låt ”skydda fildelningsanslutningar.. Med 128bitars kryptering..” Vara aktiverad.. (För starkare skydd),

 4: Under ”Lösenords-skyddad delning” så kan ni välja:

a) Att aktivera lösenords-skyddad delning som gör att endast användare som har ett konto på DIN DATOR kan komma åt de delade mapparna från ANDRA DATORER,OM de anger inloggningsuppgifter när de kopplar upp sin dator mot din.. Nackdelen är att ALLA användare måste ha loggat in på ALLA datorer.

B) Om  ni istället väljer att markera ”inaktivera lösenords-skyddad delning” så får varje användare som har en dator inkopplad i ert lokala nätverk åtkomst till era delade mappar.. (Gäster bör endast få åtkomst till ert gästnätverk)

OBS! Väljer ni alternativ B så är det mycket viktigt att ni i er routers (eg. ”Bredbandsdelares) inställningar kontrollerar 2 saker:

-Aktivera GÄSTNÄTVERK, så alla era besökare kan få internetanslutning UTAN att komma åt era privata delade filer.. (Detta då Gästnätverk körs i en egen ”kanal” helt vid sidan om ert privata nätverk..)

- kontrollera så att A(ccess)P(oint)-isolation INTE är aktiverad (är den på så kan ingen dator se någon annan dator eller ens en delad skrivare)

Se gärna i Manualen till er router för hjälp...

VÅGA VÄGRA ONÖDIG ADMIN-INLOGGNING!

Datorn håller sig både SÄKRARE & STABILARE om ni slutar att logga in som Adminstratörer hela tiden.

FAKTA: En angripare kan vanligtvis endast köra skadlig kod i säkerhetssfären för den inloggade användaren. Så är du då inloggad med administratörs-rättigheter kommer varje VIRUS, skadlig kod, eller annan angripare att köra sin kod med DINA administrativa rättigheter! SÅLEDES TILLÅTER DU PASSIVT VARJE ANGRIPARE ATT OMÄRKBART UTFÖRA OÖNSKADE (SKADLIGA) FÖRÄNDRINGAR I DIN DATOR! Detta är som att alltid lämna din bostads alla dörrar & fönster vidöppna, oavsett om du är hemma eller inte!
För att förhindra detta bör man skapa ett separat administratörskonto och ett vanligt användarkonto för dig själv,
denna metod, i sig själv, har visats förhindra mer än 90% av alla attacker och utnyttjanden av befintliga sårbarheter, samtidigt som detta effektivt hindrar ALL skadlig kod (virus, trojaner osv.) Enbart detta steg, ensamt, skyddar din dator bättre än ens de bästa antivirusprogram kan om du fortsätter att logga in som administratör! Microsoft kommer dessutom snart att ta bort möjligheten att skapa ett korrekt separat admin-konto.

Ev. Antivirus-program har oftast alltid en eftersläpning innan det lär sig vad som är skadligt eller ej, så de reagerar oftast först NÄR er dator redan är smittad och era filer redan är krypterade eller liknande.
Om inte antivirus-programmen haft denna eftersläpning, då borde väl de flesta virus, trojaner etc. redan vara utrotade.. Och det är dem ju inte.. Eller hur..

Det finns endast ETT sätt att härda sin dator mot skadliga beteenden, skadliga filer och externa angrepp.. Nämligen att installera och använda Windows korrekt. DET ÄR PRECIS DET WINGUIER.SE HJÄLPER ER MED VIA VÅRA UNIKA INSTALLATIONSGUIDER! Från ynka 249kr inkl. Moms! (Billigare och bättre än er data-butik!)

Och OROA ER INTE! VI ser till att UAC hjälper er att ”bli admin”, men bara när det verkligen behövs!

SANNINGEN OM WINDOWS VÄXLINGSFIL!

HUR ÄR DET EGENTLIGEN? SKA MAN TRIMMA ELLER INAKTIVERA VÄXLINGSFILEN??

Som en UTBILDAD WINDOWS-TEKNIKER, så förfäras man regelbundet av alla usla tweaking/optimerings råd som florerar på internet, och rådet att inaktivera Windows växlingsfil är en av de vanligaste direkt felaktiga ”optimeringar” som okunniga personer flitigt sprider.

Låt oss undersöka några av myterna kring växlingsfilen och avslöja dem en gång för alla.

vad används Windows växlingsfil till??

Helt enkelt så använder ALLA operativsystem en växlingsfil för att FRIGÖRA RAM-MINNE när just det minnet inte längre används aktivt.. T.ex. Om du har 20 flikar öppnade i din webbläsare..
Du använder kanske en eller två av dessa flitigt.. De övriga innehar inaktivt data (du använder ju inte dessa flikar).
Dessa övriga 18 flikar tar då, i onödan, bara upp en mängd RAM-MINNE till absolut ingen nytta..

HÄR kommer MINNESHANTERAREN IN I BILDEN.. Dess jobb är att hålla koll på allt minne (Fysiskt minne (=RAM) som virtuellt (växlingsfilen & temp-filer) och ser till att ALLT MINNE används så EFFEKTIVT som möjligt..
Och i situationen ovan, med många inaktiva flikar öppnade i webbläsaren så flyttar minneshanteraren undan, det för tillfället inaktiva datat (enl. speciella regler) bort från RAM-MINNET TILL VÄXLINGSFILEN..

DÄRMED FRIGÖRS RAM-MINNE ÅT ANNAT! (Som att ni t.ex. kan starta Word)..

OM ingen växlingsfil då finns tillgänglig så får datorn snart fått slut på fysiskt (RAM)-minne och ett helt gäng olika problem uppstår.. (Felmeddelanden om att det saknas tillräckligt med minne osv. visas )

Så att data tillfälligt KAN flyttas till växlingsfilen påverkar INTE prestandan negativt, snarare tvärtom.. Så JA! Växlingsfilen MÅSTE finnas och användas, och den skall ha en adekvat storlek..

Allla GUIDER som WinGuider har ser AUTOMATISKT till att varje installation får en fast växlingsfil på 5Gb. Vilket räcker mer än väl, för privat bruk! Och NEJ! Datorn FYLLER INTE upp växlingsfilen, bara för att den finns. Det enda denna inställning gör är att den allokerar 3-4Gb extra av er hårddisk. Något som mycket sällan är ett problem..

Den normala inställningen, med en mycket liten initial växlingsfil har flera nackdelar, som t.ex. att Windows senare KAN utöka storleken på växlingsfilen när behov uppstår. Den största är att det krävs mycket processorkraft till att utöka växlingsfilen, vilket oftast är olyckligt då datorn brukar vara som mest belastad, just när mer växlingsfil behövs..

Så att växlingsfilen är fast (lika stor
minimal storlek som maximal storlek) ger då endast fördelar. Datorn har då alltid tillräckligt med växlingsfil när det behövs, utan att slösa processorkraft då fri plats redan finns i växlingsfilen …

I de flesta fall är detta en ren prestanda vinst för datorn..

VANLIGA MYTER:

1: ”DU HAR SÅ MYCKET RAM-MINNE ATT DU KAN INAKTIVERA VÄXLINGSFILEN”
Redan här märker man att det totalt saknas kunskap om hur datorer fungerar..
Hur mycket minne man än har så är
alla datorsystem uppbyggda för att använda en växlingsfil..

Påståendet verkar härstamma från att växlingfilen skulle vara något negativt, som belastar datorn.. Men utifrån förklaringen ovan så förstår ni nu att det endast är (för tillfället) INAKTIVT data som tillfälligt flyttas över till växlingsfilen.. Detta just för att FRI-göra RAM-minne! Hur mycket minne datorn än har så måste det finnas LEDIGT minne! Detta är precis det växlingsfilen hjälper datorn med..

Det stora problemet med att inaktivera växlingsfilen är att när du har uttömt det tillgängliga RAM-minnet kommer dina program att börja krascha, då det inte finns något virtuellt minne för Windows att allokera – och värsta fall kraschar eller blir Windows-systemet instabilt. Och om det är ett program som kraschar så går det ner hårt – det finns ingen tid att spara ditt arbete eller göra något annat. Detta orsakar förlust av det data som ännu inte sparats.. Väldigt obra!

PÅSTÅENDE NR:1 ÄR SÅLEDES DIREKT FALSKT OCH SKADAR ENDAST DATORNS FUNKTION!

2: ”VÄXLINGSFILEN SKALL VARA MINST 1,5Gånger FYSISKT RAM”

Detta påstående var sant under tidiga PC-stenåldern, då drivrutiner ofta krånglade och kraschade servrar och datorer. För att kunna lösa problemet (så det inte uppstod igen) DÅ VAR MAN TVUNGEN ATT HA FULL MINNESDUMP (dvs. HELA RAM-minnet + lite till, så att systemet kunde arbeta behjälpligt under kraschens DUMP-process).
Därför ansågs det på DEN TIDEN att växlingsfilen skulle vara minst 1,5 gånger RAM-MINNET.
Och idag, då det inte krävs full minnesdump (speciellt inte för privatpersoner) så finns det inte längre någon ORSAK till detta ”minimi-krav.. Varför
denna regel har tappat sin funktion.

I dag är ALLA KORREKTA drivrutiner certifierade för Windows 10 och orsakar väldigt sällan dessa problem. Därför behöver ingen ha en full minnesdump längre, varvid storleken på växlingsfilen egentligen inte har någon koppling till mängden RAM-minne!  Obs! WinGuiders guider byter automatiskt till en minimal minnesdump à 256Kb och sätter en fast växlingsfil á 5Gb vilket räcker gott i 99% av fallen.

PÅSTÅENDE NR:2 ÄR SÅLEDES INTE LÄNGRE AKTUELLT! = ETT MISSFÖRSTÅND!

3: ”VÄXLINGSFILEN SKALL LÄGGAS PÅ ANNAN HÅRDDISK

Denna myt baseras på att, OM man har en extra FYSISK hårddisk i datorn, så kan man minska belastningen för den hårddisk som Windows är installerad till. Och DÅ, under tidiga PC-STENÅLDERN, då hårddiskar var långsamma med låg läs och skrivhastighet fanns en viss sanning i detta, då man genom att flytta huvudsakliga växlingsfilen till den andra hårddisken kunde minska belastningen aningens, men man var redan då tvungen att behålla en liten växlingsfil på ett par hundra Mb på C:\ då loggboken kräver detta.

I verkligheten skrivs det faktiskt inte så mycket till växlingsfilen, MEN.. Men man är i dag fortfarande tvungen att ha en liten växlingsfil på c:\ då loggboken kräver detta..

Och i dag har man dessutom så snabba hårddiskar att det prestandamässigt inte spelar någon roll längre.. Mycket tack vare att data som skrivs till växlingsfilen skrivs i portioner om 4k vilket oftast hanteras av hårddiskens cacheminne, Så i dag är det mindre mening att flytta större delen av växlingsfilen till hårddisk nr:2..

PÅSTÅENDE NR:3 ÄR IDAG ENDAST DELVIS SANT! BEROENDE PÅ DE APPLIKATIONER SOM ANVÄNDS I DATORN!

SVARET PÅ FRÅGAN: NÄR SKALL VÄXLINGSFILEN STÄNGAS AV = ALDRIG NÅGONSIN!

I en ordinär installation av Windows kan ni ev. byta till en FAST växlingsfil (=ange samma initial värde som maxvärde)
I en dator installerad med WinGuiders installationer så behöver ni troligen ALDRIG ändra inställning för växlingsfilen.

Har er dator prestandaproblem, ÖKA MÄNGDEN RAM-MINNE, installera sedan datorn RÄTT (t.ex. Via WinGuiders guider), Kontrollera ifall någon programvara behöver uppgraderas pga. Minnesläckage etc.

Har ni lite minne i er dator, t.ex. 4Gb RAM, sluta då att använda minneskrävande webbläsare (som Chrome och firefox), använd istället den inbyggda EDGE som webbläsare och ha gärna färre flikar och program igång samtidigt.


Fortsättning..

HAR WINDOWS TVINGAT ER ATT ANVÄNDA PIN-KOD? TROTS ATT NI INTE VILL!

Varför Microsoft tvingar folk att använda en PIN-KOD för inloggning på sina Windows-datorer är egentligen helt obegripligt! Visst! Microsoft hävdar att en unik pin-kod per Windows-dator är säkrare än ett lösenord som är identisdkt för alla Windows-datorer..

Men tyvärr leder PIN-KODs kravet endast till att folk använder SAMMA PINKOD I PÅ ALLA DERAS WINDOWS-DATORER.

Något som är SÄMRE än att använda ett (längre & starkare) lösenord..

MEN HAV TRÖST! ALLT NI BEHÖVER GÖRA FÖR ATT BLI AV MED PIN-KODEN OCH ÅTERGÅ TILL ATT LOGGA IN MED LÖSENORD ÄR:

KLICKA PÅ TEXTEN ”INLOGGNINGSALTERNATIV” och sedan klicka på HÖGRA ikonen (den för ”Lösenord för Microsoft-konto”) och efter detta sker ALL inloggning med ert konto på den datorn via Microsoft-kontots lösenord!

OM NI LOGGAR IN PÅ DATORN OCH MÖTS AV: VÄLKOMMEN TILL WINDOWS-RUTAN!

Microsoft har fått för sig att ni skall lära er använda inbyggda funktioner.. Som t.ex. PIN-KOD (se ovan), Aktivitetshistorik, och appen DIN TELEFON.. Och därför kommer uppdateringar att puffa för detta via just ”VÄLKOMMEN TILL WINDOWS-rutan”

När den visas så väljer ni helst: FORTSÄTT (vid gör detta senare återkommer denna ruta titt som tätt),

Och VISST kan ni skaffa en pin-kod som skall vara unik för just den datorn, men som alla vet så använder folk alltid samma lösenord till ALLA sina online-tjänster.. Lika så blir det med dessa pin-koder.. Alltså samma pin-kod till alla sina Windows-datorer.. Vilket ger SÄMRE SÄKERHET än lösenord ger..

Vill ni så anger ni en pinkod.. T.ex. ÅR MÅNAD.. (2006) och vid nästa inloggning väljer att följa ovan sätt att bli kvitt pin-kodskravet.. (Väljer ni istället: ”Gör detta senare” så bombarderar Microsoft er med krav på pin-kod)

Därefter får ni välja att aktivera: AKTIVITETSHISTORIK!

Här bör ni välja JA! Om inte av annat skäl så för att det underlättar OM ni tvingas byta till en ny dator så återfår ni er historik osv.

LÄNKA TELEFON!

Detta är samma sak som att ni startar appen: DIN TELEFON på datorn och följer instruktionerna.

Ni kan då bl.a. Läsa & skicka SMS-meddelanden via er dator (om telefonen är uppkopplad mot WI-FI)
En praktisk funktion som otroligt många missar att aktivera..

Nu är ni klara. Välj: stäng