WINGUIDER.SE

PROFESSIONELL WINDOWS TILL PRIVATPERSONER! ÄVEN TILL NYBÖRJARE!

© 2003 Thomas Ekström/WinGuider.se | Allt innehåll på webbplatsen och i guiderna skyddas av upphovsrättslagen. | WinGuider = Förkortning av Windows Guider | Epost: info@WinGuider.se

Betalning sker snabbt och enkelt via PAYPAL!
Ev. Support ges via e-post!

Clicky

International webpage

Installera Windows 11

DE FLESTA SOM FRÅGAR OM DETTA BLIR OFTA REKOMMENDERADE ATT INSTALLERA DET ELLER DET ANTIVIRUS-PROGRAMMET/BRANDVÄGGEN, SLÅ PÅ ELLER STÄNGA AV DEN ELLER DEN INSTÄLLNINGEN ELLER RENT AV ATT ANVÄNDA SUNT FÖRNUFT!

MEN ÄR DET VERKLIGEN RÄTT SÄTT

ATT SÄKRA SIN DATOR?

LÅT OSS TA REDA PÅ DET!

HUR SÄKRAR MAN DATORN PÅ BÄSTA SÄTT?!

Windows är, precis som ALLA andra dator-system, skapat för att användas med ETT separat administratörskonto och ett eller flera användarkonton (ett användarkonto för varje användare av datorn).


Administratörskontot är tänkt att användas just för det som namnet anger: ADMINISTRATIVAuppgifter (installera nya program, ändra i systemkritiska inställningar osv.) Detta konto har aldrig varit planerat att användas varje gång man använder datorn, utan endast när dessa extra rättigheter verkligen behövs. Dessa höga rättigheter gör att alla skadliga program man stöter på får fri tillgång till datorn, vilket man inte önskar.


Windows är skapt att användas med datorns vanliga användarkonton, med rättigheter som ger användarna fri tillgång till all korrekt installerad programvara samtidigt som skadliga aktiviteter kraftigt kan begränsas.


Missförståndet att man alltid måste logga in på Windows med ett Administratörs-konto härstammar från Windows 3.1, windows 95 osv.

Det var just på den tiden då Windows-datorer inte hade några som helst inbyggda säkerhetsfunktioner..

Och just avsaknaden av säkerhetsfunktioner blev orsaken till att antalet virus, modemkapar-program, trojaner osv. för Windows ökade i kubik för varje månad... Dåtidens Windows saknade ju helt några som helst  säkerhetsfunktioner som kunde skydda mot dessa.


I Privata Windows datorer (och därmed även i de datorer som mindre företag, utan en korrekt IT-avdelning, använde) så loggade alla alltid in med Admin-kontot.. Baserat på det felaktiga tänket att du MÅSTE logga in med datorns Administratörskonto för att vara admin på din egen dator..


Detta felaktiga tänk blev riktigt olyckligt då staten 1997 införde den s.k. "Hem-PC-reformen"  och ungefär samtidigt blev Internet tillgänglig för den stora massan av privatpersoner.


Kombinationen av dessa två faktorer, 1: att alla alltid skall vara admin, tillsammans med att 2: de flesta privatpersoner skaffade datorer & internet, förde med sig att Windows lätt drabbades av alla olika typer av virus (trojaner, spionprogram, downloaders, spyware, osv.) Och detta byggde upp grunden till myten om att Microsoft Window är ett osäkert datorsystem!

Medans de andra datorsystemen hade en installationsprocess som skapade ett separat ROOT-konto samt såg till att användarna fick motsvarande vanliga användarkonton och därför, än i dag,  anses vara ”säkrare”
(OBS! Deras funktion SUDO fungerar ungefär som UAC gör i Windows idag, Vilket är anlrdningen till att Microsoft införde UAC i senare Windows-versioner)


Och istället för Microsoft åtgärdar problemet med att folk alltid använder FEL användarkonto till sitt vardagsanvändande av Windows genom att t.ex. skapa en installations-process som automatiskt skapar ett separat administratörskonto och, likt Linux & mac, automatiskt skapar vanliga användarkonton åt datorns alla användare..  så fick Microsoft istället  för sig att de från och med Windows Vista skulle införa funktionen UAC, UserAccountControl..


UAC är dock endast en "spärr" som vid vissa händelser skall poppa upp och FRÅGA den inloggade användaren (vare sig användaren är inloggad som administratör eller vanlig användare) OM användaren verkligen VILL acceptera att den i UAC angivna händelsen skall TILLÅTAS ATT UTFÖRAS MED ADMINISTRATÖRSKONTOTS RÄTTIGHETER och därmed tar UAC endast bort risken att något skadligt kan startas automatiskt .

UAC ger samtidigt användaren en chans att tänka till OM detta är något som användaren BÖR acceptera eller om det är något skadligt som väckt UAC-popupen...


Om användaren (Jepp! Även om användaren är inloggad som en vanlig användare) väljer att acceptera UAC-promten, DÅ FÖRST exekveras *vad det nu än är* med administratörskontots rättigheter..


UAC tar därför bort behovet av att ständigt behöva logga ut och in med olika konton så som man var tvungen till i äldre Windows versioner.
UAC ser därmed till att ALLA ANVÄNDARE (oavsett rättigheter) KAN acceptera att saker SKALL FÅ köras med admin-kontots rättigheter på ett snabbt och smidigt sätt med den enkelhet som privatpersoner ofta föredrar.


Detta är precis så som Windows egentligen är skapt att användas.. och detta gör att du som använder en Windows-dator alltid är administratör på din egen dator oavsett vilken typ av användarkonto du loggat in med, så länge du kan godkänna UAC-promten.. Endast de som inte kan/inte förmår att godkänna UAV-promten är begränsade användare!


Varför skall man då alltid använda ett vanligt användarkonto...

Som vanlig användare har du alltid rätt att starta och använda varje program som är installerat på datorn.. (dvs. alla program som installerats till C:\Program files, vissa äldre spel etc. är felaktigt skapade där installationen av dessa vill installera dessa direkt till C:\, vilket ställer till det då spelens mappar/filer får helt fel fil-rättigheter..

Så var noga med att se till att alla spel och program ni installerar installeras till C:\Program, då slipper ni problem)


Som vanlig har du rätt att se och ändra/radera alla filer i din egna profil (C:\Users\*ditt kontonamn*) samt alla datorns DELADE MAPPAR..


Alla de mappar som du, som vanlig användare, inte har rätt att ändra i är mappar som inte är tilltänkta att användas, utan tillhör Windows i sig..  Därför kan du som vanlig användare t.ex. inte spara filer till Windows-mappen eller dess undermappar.. (det blir bara rörigt att spara filer i mappar som man sedan inte kommer ihåg att man skall säkerhetskopiera filer ifrån innan en ominstallation/byte av dator sker)


Och det är till största delen dessa filrättigheter, system & användarrättigheter samt datorns registerrättigheter som gör att er Windows dator ÄR MINST lika säker som en linux eller mac påstås vara OM ni använder er Windows-dator på rätt sätt!


Och precis som i Linux och Mac så gäller samma sak även för Windows..

-loggar du alltid in som Admin (i windows) eller som ROOT (i linux och mac) så försvinner precis all säkerhet, då datorns inbyggda säkerhetsfunktioner kortsluts..

(Admingruppens rättigheter kortsluter alla andra, normalt skyddande, rättigheter som t.ex filrättigheter och registerrättigheter)


Och NEJ! UAC "skyddar" inte en som alltid loggar in med ett administratörs-konto (alltid har administratörsrättigheter)

Varför? Kommer ni ihåg Windows Vista? Där Microsoft införde UAC i sin original-form..  som ständigt poppade upp och krävde godkännanden..

Dessa ständiga UAC-promtar gjorde Vista användarna skogstokiga, och fick dom att vilja kasta ut datorn genom fönstret..


Dvs. Är DU inloggad som admin på datorn när vilket virus som helst smyger sig in i din dator så kan smittan mycket lättare utnyttja dina onödigt höga rättigheter till att "göra vad som helst, hur som helst" i DIN dator.


UAC skyddar i dag mot så få händelser att varje skadlig kod programmeras till att inte aktivera UAC annat än i absoluta nödfall.. Dessa utnyttjar faktumet att du som inloggad användare har alldeles för höga rättigheter och drar nytta av dessa för höga rättigheter för att göra det den skadliga koden skapades för att göra....


Om du istället gät RÄTT och skapat ett separat admin-konto och ett eget vanligt användarkonto åt dig som du ständigt loggar in på så hade inte någon av den skaliga kod (virus, trojaner, spionprogram etc.) fått tag på de rättigheter de behöver för att skada datorn på det sätt de skapats för.. varvid ett vanligt användarkonto skyddar dig och din dator BÄTTRE än ens det bästa antivirus program kan om du fortsätter att logga in som admin hela tiden...


Så svaret på fråga: Vilket är det bästa virusskyddet?

Är: Att alltid ha ett separat administratörskonto och själv använda ett vanligt användarkonto


Och då alla antivirus har minst funktionen att varna dig som använder datorn för att något skadligt håller på att hända.

Så enbart den funktionen är väl värd att dra nytta av..


Så FÖRST NÄR DU SKAPAT GRUND-SÄKERHETEN, genom att ha ett separat administratörskonto och använder ett vanligt användarkonto själv, DÅ är det dags att välja ett bättre antivirus till din dator..

Defender används av datorn under den tid som du byter från ett antivirus till ett annat.. Men helst inte annars...


Och NOTERA! Windows är, än idag, det enda datorsystem som användarna själva väljer att alltid köra med admin/root rättigheter.. Inget annat datorsystem, varken linux, mac eller unix etc. körs någonsin till 100% med datorns ROOT-konto.. och det är därför dessa anses vara mycket säkrare...


Antalet lyckade angepp mot linux, mac och unix är minimala jämfört med de mot Windows, enbart för att ingen av dessa datorsystem används med dess ROOT-rättigheter till vardags..


Använder du Windows på samma sätt, som Linux, mac eller unix används, så är Windows tack vare sina regelbundna uppdateringar, utökade säkerhetsfunktioner osv. MINST lika säker och skyddad som linux, mac etc.


Din dator behåller då samtidigt sin prestanda mycket längre, den blir otroligt mycket mer stabil och givetvis blir din dator enormt mycket säkrare!

Windows, så som Windows skall vara

IDAG BEHÖVER MAN FAKTISKT INTE LOGGA IN SOM ADMINISTRATÖR, FÖR ATT VARA ADMINISTRATÖR PÅ DIN DATOR!
OCH DET ÄR PRECIS SÅ MAN SKYDDAR SIN DATOR BÄST,

MAN SLUTAR UPP ATT ALLTID LOGGA IN SOM ADMINISTRATÖR DÅ MAN FAKTISKT ”ÄR ADMIN” SÅ LÄNGE MAN KAN GODKÄNNA UAC-PROMPTEN!

Frågan om ”vilket antivirus är bäst” utgörs egentligen av frågan: "Hur skyddar jag min dator BÄST!"

Och på den frågan finns det egentligen endast ett svar.. (som inte berör någon extra mjukvara alls)


NÄMLIGEN ATT ANVÄNDA WINDOWS PÅ RÄTT SÄTT, DET SÄTT SOM WINDOWS ÄR SKAPT FÖR ATT ANVÄNDAS PÅ!


DET ÄR NÄMLIGEN SÅ ATT DET STÖRSTA SÄKERHETSPROBLEMET SOM FINNS I WINDOWS

ÄR ATT ANVÄNDARNA ALLTID LOGGAR IN MED DATORNS ADMINISTRATÖRSKONTO

FÖR SIN VARDAGLIGA ANVÄNDNING!

Permanent PRESTANDA

Maximal drift-stabilitet

Extra hög säkerhet

På ENKLASTE sätt

För ALLA, både för nybörjare som erfarna!

Och alla däremellan

Till Installations-anvisningar för Windows 11

Till Installations-anvisningar för Windows 10

SÅ LÄTT INSTALLERAR NI WINDOWS PÅ BÄSTA SÄTT!

VAD ÄR DET SOM WINGUIDER EGENTLIGEN HJÄLPER ER MED:

Ett operativsystems skydd är de arkitektoniska lösningar som inte tillåter ett nytt eller okänt program att få fullständig eller tillräckligt bred åtkomst till datorsystemet eller dess filer som lagras på hårddisken (inklusive programfiler) eller till potentiellt farliga tjänster i systemet.

En sådan begränsning blockerar faktiskt de flesta skadliga aktiviteter.


När Windows-säkerhetsmodell används korrekt erbjuder den just denna typ av skydd och samtidigt ger alla användare fri tillgång till all korrekt installerad programvara samtidigt som skadliga aktiviteter begränsas kraftigt.

Tyvärr förstör de flesta individer detta säkerhetslager eftersom de (vanligtvis omedvetet) alltid använder datorns administratörskonto som sitt dagliga användarkonto och erbjuder all skadlig programvara möjligheten att tillskansa sig detta "fullständiga eller tillräckligt breda åtkomst till datorsystemet eller dess filer lagrade i disken (inklusive programfiler)" som dessa kräver för att utföra sitt skadliga jobb.

WinGuiders syfte är att informera allmänheten om detta problem och att visa genom våra guider hur man installerar sin dator korrekt, så att skadliga saker tas emot i porten, även innan datorn har börjat användas!

WinGuider HJÄLPER allmänheten att säkra sina datorer på ett så effektivt sätt som möjligt, genom principen: Håll det enkelt och okomplicerat, helt utan att blanda in några extra programvaror eller liknande!