WINGUIDER.SE

HJÄLPER DIG INSTALLERA WINDOWS 10/11 SNABBARE & ENKLARE
GÖR DIN DATOR LIKA SNABB, SÄKER & STABIL SOM LINUX & MAC
SAMMA WINDOWS MEN MED ENKLARE INSTALLATION & ANVÄNDNING

Mail: info@WinGuider.se?subject=Webb-Fråga:
INSTALLERA WINDOWS 10/11 PÅ ENKLASTE & SNABBASTE SÄTT WINGUIDER GÖR DET SOM MICROSOFT INTE KLARAR AV! GUIDE: INSTALLERA WINDOWS 11 PÅ BÄSTA SÄTT GUIDE: INSTALLERA WINDOWS 10 PÅ BÄSTA SÄTT WinGuiders TIPS & TRIX Windows-skolan Om WinGuider

EN DATOR SOM ÄR INSTALLERAD PÅ RÄTT SÄTT

GER DIG EN SNABBARE, SÄKRARE och BÄTTRE DATOR!

FÖRST LITE GRUNDLÄGGANDE INFORMATION!

De flesta privatpersoner har i årtionden blivit itutade att ”Säkerhet får du genom att installera program X eller program Y”, vilket i grunden är helt galet..

För att datorn skall ”bli säker” så måste du ge din dator chansen att dra nytta av sin INBYGGDA SÄKERHET, som SEDAN förstärks med Program X eller Y”!

SÄKERHETEN SITTER NÄMLIGEN I DIN DATOR, INTE I NÅGON PROGRAMVARA!
DETTA SKER BÄST GENOM ATT DU HELT ENKELT SLUTAR UPP MED ATT BJUDA ALL SKADLIG KOD PÅ DATORNS ADMINISTRATÖRS-RÄTTIGHETER. LÄS MER NEDAN!

SOM NI NU FÖRSTÅR ÄR MICROSOFTS KRAV PÅ ETT MICROSOFT-KONTO
INTE DET SOM FÖRSTÖR SÄKERHETEN & PRESTANDAN!

Det som förstör säkerheten i Windows är att Microsoft, till skillnad från WinGuider, INTE klarar av att skapa en installations-process som automatiskt skapar ett Administratörs-konto INNAN du som installerar Windows får logga in med ditt Microsoft-konto.


Problemet beror till fullo på de rättigheter (privilegier) som tilldelas till det användarkonto som 1:st skapas under installationen av Windows att göra.


Då alla operativsystem kräver att det finns minst ett användarkonto med administrativa rättigheter (så att datorns systeminställningar kan konfigureras och så att programvaror osv. kan installeras) Det först skapade användarkontot blir därför per automatik alltid ett administratörs-konto..


Då Microsoft inte har förmågan att FÖRST skapa ett separat administratörs-konto INNAN Windows tvingar dig som installerar Windows att logga in med ditt Microsoftkonto så blir just DITT Microsoft-konto ALLTID datorns enda administratörskonto.. Och OM du drabbas av skadlig kod så ÄRVER den skadliga koden DINA administratörs-rättigheter.. DETTA ÄR DET SOM GÖR ATT VIRUS DRAS TILL WINDOWSDATORER. WINGUIDER HJÄLPER DIG ATT STOPPA DETTA, EN GÅNG FÖR ALLA!

Inte nog med att kontinuerliga administratörsrättigheter oftast leder till  en kraftigt försämrad system-stabilitet Då datorn även lättare får olika problem som stör systemet som i sin tur orsakar krascher, hängningar osv.

Datorsystemets inbyggda säkerhet har därmed sänkts mycket kraftigt, vilket flitigt utnyttjas av datorvirus, trojaner och lösenordsstjälande smittor för att angripa datorn, tack vare att all skadlig kod alltid kommer att köras med den inloggade användarens administratörs-rättigheter.


ALLT DETTA SKER JUST FÖR ATT MICROSOFT, TILL SKILLNAD FRÅN WINGUIDER, INTE HAR KLARAT AV ATT SKAPA EN INSTALLATIONS-PROCESS SOM FÖLJER: PRINCIPEN OM LÄGSTA MÖJLIGA RÄTTIGHETER OCH DÄRMED GER DIG SOM ANVÄNDARE EN AV DATORNS HÖGSTA RÄTTIGHETER!


WINGUIDER LÖSER DOCK DENNA, MICROSOFTS STÖRSTA BRIST, VIA EN ENKEL GUIDE SOM LEDER DIG TILL ATT INSTALLERA WINDOWS PÅ RÄTT SÄTT!

Ett sätt som AUTOMATISKT (via svars-filen) ger din dator både ett separat dedicerat administratörskonto samt ger dig som äger datorn ett korrekt, skyddat, användarkonto UTAN ATT FÖRSVÅRA ANVÄNDNINGEN AV DATORN!


SÅ FÖR ATT MAXIMERA SKYDDET AV ER DATOR SÅ MÅSTE NI HA

ETT DEDICERAT ADMINISTRATÖRS-KONTO!

Detta separata och dedicerade administratörskonto kan ALLTID användas, även om t.ex. Har låst er ute genom att glömma bort ert lösenord, lösenordet har ändrats av 3:e part. Eller ett fel hindrar er från att logga in.. Osv.


ERT EGNA ANVÄNDARKONTO BLIR ”SKYDDAT” SÅ ATT SKADLIG KOD OCH

DE MISSTAG NI EV. BEGÅR INTE LÄNGRE KAN SKADA ER DATOR ALLVARLIGT!

Ni kan tryggt använda er dator, precis som ni gjort förr, men riskerna har minimerats.. Inte ens vanlig klantighet riskerar att skada datorn. Se bara till att kontrollera UAC-prompten innan ni skriver in Administratörs-lösenordet!


Skall ni t.ex. Installera ett nytt program så laddar ni ned programmet till er dator/en USB-pinne, ni kontrollerar filerna genom att avsöka dessa med ert antivirus, Och om ingen skadlig kod upptäcks så dubbelklickar ni på installations-filen.. UAC poppar automatiskt upp och ni skriver in Administratörs-kontots lösenord.
Därefter körs programinstallationen med datorns Administratörskonto.. helt utan onödigt krångel.
Ni behöver inte logga ut och in med olika konton längre.. Ni loggar bara in som er själva och skriver vid behov in administratörskontots lösenord i UAC-prompten! Det är allt!


PÅ ENKLASTE SÄTT HAR NI MAXIMERAT ER DATORS SÄKERHET UTAN ATT

NI ENS HAR INSTALLERAT ETT ENDA SÄKERHETSPROGRAM..

Det är NU först som ni bör fundera på vilket antivirus-program ni vill installera och använda i er dator.


Många okunniga kommer att hävda att ni kan använda det antivirus som finns inbyggt i Windows, men den är tyvärr inte så bra som dessa personer tror. Läser ni på olika dator-forum (Reddit osv.) Så ser ni att de som använder Windows inbyggda antivirus oftast frågar om larm som redan FINNS INSTALLERADE I DATORN och därför har hunnit utföra sitt skadliga arbete under en tid,INNAN Defender ens märkt att dessa är skadliga..

Och när Defender larmar, då har defender ofta mycket svårt att hantera dessa smittor.. Varvid användaren får köra massa 3:e parts program för att rensa..


ETT BRA ANTIVIRUS SKALL BLOCKERA DE FLESTA MITTOR SMITTAN INNAN DEN ENS HUNNIT IN I DATORN.. Detta misslyckas oftast Windows inbyggda antivirus med..

Välj vilket 3:e parts antivirus som helst och ni kommer troligtvis få ett bättre skydd än vad Defender hade gett!


Har ni installerat er dator på rätt sätt så kan ni välja ett antivirusprogram som NI känner er bekväma med och som NI förstår hur ni skall använda!


SÄKRA DIN DATOR PÅ BÄSTA & ENKLASTE SÄTT!

Allt innehåll på webbplatsen och i guiderna etc. skyddas av upphovsrättslagen

© 2003 WinGuider.se/Thomas Ekström
Webbplatsen är miljövänligt framställd, Inga träd dog under konstruktionen av denna webbplats,
 däremot KAN några elektroner ha blivit lätt omskakade.

SLIPP RENSA, TRIMMA, HÄRDA OCH KRÅNGLA..
VÅRA HJÄLPFILER HJÄLPER DIG ATT SLIPPA SÅDANT!

DET ÄR FAKTISKT SÅ ”ENKELT” ATT SÄKRA SIN DATOR PÅ BÄSTA SÄTT!

Det bästa sättet att säkra sin dator på, oavsett operativsystem, är att separerar administratörs-kontots rättigheter ifrån sina egna vanliga användar-rättigheter.


ENBART DETTA UTGÖR ÖVER 90% AV ALL SÄKERHET I ER DATOR!


Skall ni inte installera om er dator så kan ni åstadkomma detta genom att själva skapa ett separat administratörs-konto, ge det ett starkt lösenord via WinGuider-metoden.


-Logga sedan ut från ert egna konto, och logga in på detta nyskapade administratörs-konto.


-Ändra ert personliga konto till ett standard användarkonto. Logga ut från Administratörskontot.


-Logga in på ert egna användarkonto och er dator har fått radikalt mycket högre säkerhet!


Alla program som ni installerat till Program-mapparna kommer att fungera felfritt, helt utan problem.


OBS! Får ni upp en oväntad UAC-prompt, Kontrollera då alltid att bakgrunden är BLÅ (KORREKT).
Klicka på texten:
Visa mer information för att kontrollera filen som initierade UAC-prompten.
Är det något ni inte själva klickat på, Avbyt då UAC.


ALLA PROGRAM FUNGERAR PRECIS SOM VANLIGT!

Alla program som är installerade till PROGRAM–mapparna fungerar felfritt. Det är oftast endast program som installerats fel (programmappen ligger INTE i program-mapparna) som kan krångla, men det löses enkelt genom att avinstallera programmet innan ni installerar det till program-mapparna..


NÄR NI UTFÖRT DETTA SÅ ÄR ER DATOR ÖVERLÄGSET MYCKET MER SÄKER!

ER DATOR ÄR NU MYCKET MER STABIL OCH DRIFTSÄKER!

Och vad ni än gör, installera INTE menlösa ”booster”, ”driver updater”, rensnings, eller liknande programvaror. Då dessa oftast förstör mycket mer än de rättar till… Denna typ av program är helt onödiga så undvik dessa!


När ni väl skall installera en nybyggd dator, ni vill installera ny Windows genom en USB-pinne då rekommenderas ni att köpa WinGuiders unika svars-fil för Windows 10 eller 11, speciellt då det medföljer en UNIK GUIDE som inte enbart leder er steg för steg igenom en komplett installation av Windows, utan även hjälper er att ange korrekta sekretess-inställningar som minimerar allt snokande ifrån såväl Microsoft som alla reklam-företag som vill rikta ”intressant” reklam till just DIG och din dator!


Den unika guiden hjälper er med mycket mer än så.. Och är betydligt billigare och bättre än att anlita ”mer kunnig” vän eller er lokala dator-firma..

Installera Windows 10

SNABBT OCH ENKELT!

Installera Windows 11

SNABBT OCH ENKELT!


SÅ LÄTT INSTALLERAR DU WINDOWS PÅ RÄTT SÄTT!
ÄVEN SOM REN NYBÖRJARE! GÖR DATORN LIKA SÄKER SOM LINUX

Permanent PRESTANDA

Maximal drift-stabilitet

Extra hög säkerhet

Unik svars-fil förenklar

För ALLA, både för nybörjare som erfarna!

Och alla däremellan

Installera Windows 10

SNABBT OCH ENKELT!

Installera Windows 11

SNABBT OCH ENKELT!


SÅ LÄTT INSTALLERAR DU WINDOWS PÅ RÄTT SÄTT!
ÄVEN SOM REN NYBÖRJARE! GÖR DATORN LIKA SÄKER SOM LINUX

Permanent PRESTANDA

Maximal drift-stabilitet

Extra hög säkerhet

Unik svars-fil förenklar

För ALLA, både för nybörjare som erfarna!

Och alla däremellan

WINDOWS OSKICK ATT TVINGA DIG ATT LOGGA IN MED ADMIN-KONTOT FÖRSTÖR ALL SÄKERHET!


När en datoranvändare alltid loggar in med datorns administratörs-konto så exekveras (körs) all kod som användaren aktiverar med användarens EGNA administratörsrättigheter. Om användare råkar ut skadlig kod (virus) så kommer den skadliga koden att utnyttja användarens Administratörs-rättigheter. De skadliga koden kan då göra nästan vad den vill.


Om du som använder datorn istället börjar att använda ett ”vanligt” användarkonto så KAN inte den skadliga koden ärva några administratörs-rättigheter och kan därmed inte skada datorn allvarligt längre.
När du gör så får inte den skadliga koden längre tillstånd (rättigheter) att t.ex. injicera kod till systemfiler & systemtjänster, Detta sätter käppar i hjulet för mycket av den skadliga kodens syfte och bl.a. Hindrar det den skadliga koden från att autostartas när datorn startas upp, Den skadliga koden kan inte längre påverka HELA datorsystemet vilket gör att t.ex. Det separata administratörskontot är helt opåverkad av den skadliga koden.
Drabbas datorn av skadlig kod så loggar du bara ut, startar om dator och loggar in på administratörskontot och låter antivirus programmet söka upp, och hantera/radera den skadliga koden. Kan det bli lättare!!

NOTERA! Att det som Microsoft INTE förmår, men som WinGuiders UNIKA svarsfil automatiskt gör åt er, är att att under installationen, automatiskt skapa ett separat användarkonto , som därmed automatiskt blir ett administratörskonto, för att SEDAN skapa ert egna användarkonto på RÄTT SÄTT.

När du INTE använder WinGuiders installations-hjälp så TVINGAR Windows dig att logga in med ditt Microsoftkonto på datorns först skapade användarkonto och på så sätt förstör Microsoft din dator säkerhet då ditt konto automatiskt blir medlem i gruppen ”Administratörer” (=DITT Microsoft-konto blir automatiskt datorns enda administratörkonto) och detta är grunden till att skadlig kod (”Virus”), hackare och andra angrepp kan härja fritt i datorn.

WINGUIDER HJÄLPER DIG SNABBT OCH EFFEKTIVT FÖRBI DETTA PROBLEM GENOM ATT KORRIGERA FELET MED HJÄLP AV WINGUIDERS UNIKA SVARSFIL SOM TVINGAR WINDOWS ATT INSTALLERAS PÅ RÄTT SÄTT, MED LINUX-STARKT SKYDD MOT SKADLIG KOD!


Jämför nu Microsoft oförmåga att skapa en korrekt ”Setup” av Windows med t.ex. Linux, I Linux så skapas FÖRST ett ROOT-konto (Linux ”admin”-konto) helt automatiskt och först SEDAN skapas användarna vanliga användarkonton, vare sig de vill eller ej, vid sidan om detta förskapade ”admin”konto! Linux gör t.o.m. Sitt yttersta för att en användare inte SKALL kunna logga in på ROOT-kontot. Användaren få bara använda Linix ”UAC-funktion” som kallas SUDO för admin-saker.


NOTERA! Att Windows faktiskt är BYGGT för att användas på exakt samma sätt som Linux, men där Linux hjälper användaren att installera datorn på rätt sätt, så har Microsoft valt att HINDRA alla som saknar en riktig Windows-utbildning ifrån att installera sin egen dator på ett korrekt & extra säkert sätt! Det är med andra ord, inte Windows säkerhet det är fel på, felet är att Microsoft TVINGAR privatpersoner att alltid logga in med sitt Microsoft-konto i installationens absolut viktigaste fas..
Och då datorns 1:a användarkonto alltid blir ett administratörs-konto så loggar därmed även DU alltid in med datorns enda administratörs-konto! Och du bjuder därmed alla virus, alla trojaner och skadliga skript etc. På DINA egna administratör-rättigheter.


SÅ KONTROLLERAR DU OM VIRUS KAN UTNYTTJA DINA RÄTTIGHETER!

Detta kan ni kontrollera så här: I sökfältet nertill vid Windows-knappen, skriv: cmd & tryck enter.
I rutan som dyker upp, skriv:
net user & tryck enter..
Nu visas alla användarkonton som finns i er dator (samt ett par ”inbyggda” konton som)
Nu bör ni
se vilket namn ert egna konto har (Samma som visas under ”C:\användare i utforskaren)..
skriv nu:
net user ERT NAMN & tryck Enter

I en av raderna nertill så visas: Medlemskap i lokala grupper samt *Användare eller *Administratörer. Om det hos er visas: *Administratörer då har ni fallit i Microsofts fälla och all skadlig kod som ni stöter på kommer att ta del av era administratörs-rättigheter för att skada er dator extra svårt! (Läs mer om det längre ned)

MEN VAR LUGN! WINGUIDER HJÄLPER DIG ATT LÖSA PROBLEMET!
VARE SIG DU VILL INSTALLERA OM DATORN ELLER EJ!

SÅ HJÄLPER WINGUIDERs INSTALLATIONS-GUIDE DIG ATT LÖSA DETTA PROBLEM EN GÅNG FÖR ALLA! PÅ ABSOLUT ENKLASTE SÄTT! UTAN KRÅNGEL!


WINGUIDER HJÄLPER DIG MED DET SOM MICROSOFT INTE KLARAR AV ATT HJÄLPA DIG MED!
WinGuider hjälper dig att säkra din dator genom att separera datorns administratörs-konto ifrån ditt egna användarkonto, vare sig du installerar om din dator eller ej!


Din dator blir därmed lika snabb & lika säker som Linux, men blir mer lättanvänd än en MAC!


Och NEJ! UAC skyddar inte ett konto med administratörs-rättigheter.. UAC-fungerar endast som ett skydd om användaren är standard-användare. Om du använder datorn som administratör så fungerar inte UAC som en skyddsfunktion. När du är inloggad med ett användarkonto som har administratörs-rättigheter så är det just dina extra höga rättigheter som gör att skadlig kod relativt lätt KAN kringgå UAC.

UAC ger endast ett bra skydd när användaren har ett vanligt användarkonto!

Installera Windows 11

SNABBT OCH ENKELT!


SÅ LÄTT INSTALLERAR DU WINDOWS PÅ RÄTT SÄTT!
ÄVEN SOM REN NYBÖRJARE! GÖR DATORN LIKA SÄKER SOM LINUX

Permanent PRESTANDA

Maximal drift-stabilitet

Extra hög säkerhet

Unik svars-fil förenklar

För ALLA, både för nybörjare som erfarna!

Och alla däremellan

Installera Windows 10

SNABBT OCH ENKELT!

BAKGRUND: Alla operativsystem för PC´s har samma grund: Ett filsystem som hanterar rättigheter för användare och grupper. Till detta kommer en databas för SYSTEMET och dess inställningar, program osv. Samt en liknande databas för resp. Användare. Och möjligheten att skapa fler användarkonton med olika rättigheter!
Till detta så finns det bl.a. Även en brandvägg som blockerar ovidkommande trafik till datorn från internet.

Alla operativsystem är uppbyggda med dessa komponenter. Linux, Mac och Windows är därmed mer lika än de är olika!


VARFÖR ANSES DÅ ALLTID WINDOWS VARA MEST OSÄKER AV DESSA?
Detta beror inte på säkerheten i Windows alls. Utan detta beror på att personer som inte är utbildade i Windows både INSISTERAR på och t.o.m. blir lurade av Windows installations-process till att alltid logga in med ett administratörs-konto. Enligt många av dessa så kan man inte använda Windows utan att ha loggat in med datorns administratörs-konto, vilket givetvis är helt fel,
men det är just detta beteende som gör att fler Windows-datorer än andra drabbas utav t.ex. virus-angrepp m.m.

- Linux tillåter t.ex. INTE ens användarna att logga in med datorns ROOT-konto alls (ROOT=Admin-kontot) vilket faktiskt understöds av själva installations-processen.. Root-kontot skapas automatiskt och du skapar linux användaren sedan sitt användarkonto.

- I Windows så TVINGAR installationsprocessen däremot användarna att alltid logga in med datorns enda admin-konto.
Detta gör att Windows så mycket lättare drabbas av Virus, trojaner och rena hacker-angrepp..


WinGuiders UNIKA installations-hjälp ”TVINGAR” Windows installations-process att den, likt Linux, separerar Administratörs-kontot från ert egna användarkonto så att ni uppnår samma säkerhet som i Linux! På samma sätt!


I Linux så använder användaren funktionen ”SUDO” för att utföra administratörs-saker (som t.ex. Att installera eller ta bort ett program) Precis likadant gör du i Windows där en vanlig användare använder UAC-funktionen för att utföra administratörs saker (som att installera eller avinstallera ett program)


Som det nämndes tidigare så är faktiskt säkerheten i Linux, Windows och Mac mer lik än olik!
(Det är oftast amatörer så påstår annat, det är sättet i hur datorn används som gör skillnaderna, något WinGuider rättar till!)

Installera Windows 10

SNABBT OCH ENKELT!

Installera Windows 11

SNABBT OCH ENKELT!


SÅ LÄTT INSTALLERAR DU WINDOWS PÅ RÄTT SÄTT!
ÄVEN SOM REN NYBÖRJARE! GÖR DATORN LIKA SÄKER SOM LINUX

Permanent PRESTANDA

Maximal drift-stabilitet

Extra hög säkerhet

Unik svars-fil förenklar

För ALLA, både för nybörjare som erfarna!

Och alla däremellan

GRUNDEN I ALL DATOR-SÄKERHET ÄR..
ATT ALLTID ANVÄNDA
LÄGSTA MÖJLIGA RÄTTIGHETER (PRIVILEGIUM)!

Inom informationssäkerhet, datavetenskap och andra områden så kräver principen om minsta privilegium (PoLP) att t.ex. en process, en användare eller ett program, endast skall kunna komma åt den information och de resurser som är nödvändiga för dess legitima syfte.


Principen innebär att ett användarkonto eller en process endast ges de privilegier som är nödvändiga för att utföra den avsedda funktionen. Till exempel så behöver ett användarkonto vars enda syfte är att skapa säkerhets-kopior t.ex. inte ha möjligheten att kunna installera programvara. Därför ges ett sådant användarkonto bara rättigheter som krävs för att köra säkerhetskopierings- och säkerhetskopieringsrelaterade applikationer. Alla andra privilegier, som till exempel installation av ny programvara är blockerade.


Principen gäller även för en persondatoranvändare som vanligtvis arbetar i ett normalt användarkonto och öppnar ett privilegierat, lösenordsskyddat konto endast när situationen absolut kräver det.


När de tillämpas på användare används också termerna minst användaråtkomst eller minst privilegierat användarkonto, med hänvisning till konceptet att alla användarkonton ska köras med så få behörigheter som möjligt och även få starta program med så få behörigheter som möjligt.


Principen om minsta behörighet är allmänt erkänd som ett viktigt designövervägande för att förbättra skyddet av data och funktionalitet från fel (feltolerans) och skadligt beteende. Både Windows, Linux och Unix är skapade utifrån denna princip!


Fördelarna med principen inkluderar: (men är inte begränsade till)

-Bättre systemstabilitet. När koden är begränsad i omfattningen av ändringar som den kan göra i ett system är det lättare att testa dess möjliga åtgärder och interaktioner med andra applikationer. I praktiken har till exempel program som körs med begränsade rättigheter inte åtkomst till att utföra åtgärder som kan krascha en maskin eller påverka andra program som körs på samma system negativt.

-Bättre systemsäkerhet. När koden är begränsad i de systemomfattande åtgärder som den kan utföra kan sårbarheter i ett program inte användas för att utnyttja resten av datorn. Till exempel säger Microsoft "Att köra i standardanvändarläge ger kunderna ökat skydd mot oavsiktlig skada på systemnivå orsakad av "shatter attacks" [1] och skadlig kod, såsom root kits, spionprogram och oupptäckbara virus". [2]


Redan här är det lätt att förstå att varje dator skall ha minst ett administrativt användarkonto (med extra höga rättigheter) samt minst ett användarkonto med ”ordinära” rättigheter..

Detta gör datorn stabilare, säkrare och i längden lättare att använda då användaren slipper oroa sig för att begå fel som kan skada datorn och dess funktion.


Microsoft har i sina nyare Windows versioner istället valt att prioritera att varje privat (icke professionell) användare alltid skall logga in i sin Windows dator med ett Microsoft-konto. Det är DETTA som eliminerar ”Principen om minsta privilegium” i moderna Windows-datorer.Källor:

[1]  Inom databehandling är en shatterattack en programmeringsteknik som används av hackare på Microsoft Windows-operativsystem för att kringgå säkerhetsbegränsningar mellan processer i en session. En shatter-attack utnyttjar designfel i Windows.

[2]  Jonathan, Clark; "Virtualiseringsguru skriver" Användarläge är bra - Distribution till låsta konton utan säkerhetshöjning"". Läst 15 mar 2013.